2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Korodi a képviselőházi botrányról: színjáték volt az egész

2018. december 05. 15:49, utolsó frissítés: 18:19

A keddi botrányos képviselőházi ülés kapcsán kérdeztük Korodi Attilát, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét. A képviselője cirkusznak nevezte a képviselőházban történteket, megjegyezve, hogy „kissé viccesen fogalmazva, nemcsak párhuzamos állam van, hanem párhuzamos parlament is.” Elmondása szerint a szövetség nevetségesnek tartja ezt a színjátékot, hiszen az ellenzék úgy mente bele ebbe, hogy előre tudta, nem járhat sikerrel.


Korodi elmondása szerint a szerdai plenáris ülésen semmi sem a házszabályoknak megfelelően történt, hiszen nagyon pontosan szabályozva van az, hogy hogyan lehet a képviselőház elnökét vagy alelnökét leváltani. Ez csak akkor lehetséges, ha az a párt, amely a vezetői tisztségbe delegálta az illetőt, visszavonja tőle a bizalmát.

A szabályzatnak az is részét képezi, hogy a házelnökök cserjének kérdését csak akkor lehet napirendre tűzni, ha az illető párt benyújtja az erre vonatkozó kérését. Az ellenzéki pártok azt kívánták elérni, hogy a házszabályokat megkerülve szavazatra bocsássák a kérdést, ami azért nem volt lehetséges, mert a plénumra napirenden nem szereplő kérdéseket csak akkor lehet feltenni, ha minden parlamenti frakció egyetért ezzel – nyilatkozta még Korodi.

„Szabályzatilag semmi nem történt, az ellenzék viszont azzal, ahogyan végigvitte ezt a mai délelőttöt, igazából kiröhögtette magát. Ahogy a végszavazás és a rendes plénum közötti, a szabályzat szerinti félórás szünet meghirdetődött, saját hangfalakkal és mikrofonokkal eljátszották, hogy leszavazták a házelnököt és alelnököt, ami hihetetlenül vicces volt. Semmilyen procedúra nincs erre vonatkozólag, nincsenek jegyzőkönyvek, egyszerűen csak a teremben eljátszották és közben nyerítve nevettek az ügyön” – mondta Korodi.

Ha az ellenzék a szabályoknak megfelelően kívánt volna eljárni, akkor először a házszabályt kellett volna módosítania, amelyre tervezetet kellett volna benyújtson. Mivel ezt nem tette meg, az eljárás nem tekinthető szabályosnak.

A képviselő elmondása szerint az ellenzék azt a házszabályt próbálta meg felrúgni, amelynek a betartását korábban ők kérték és ebben a félévben is számtalanszor nyertek az alkotmánybíróságon olyan esetekben, amelyekben úgy értékelték, hogy a kormányzati oldal nem tartotta be a törvényes kereteket, procedurális eljárásokat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS