2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánybíróság: a pénzmosás elleni törvény nem kivételezhet a kisebbségi szervezetekkel

2018. december 05. 16:07, utolsó frissítés: 16:07

Alkotmánysértőnek minősítette az alkotmánybíróság szerdán a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénynek azt az előírását, amely kivételezne a parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetekkel.

A pénzmosás elleni európai irányelv romániai meghonosítását célzó jogszabályt október végén szavazta meg a bukaresti képviselőházban a szociálliberális kormánytöbbség.

Az alkotmányossági kontrollt a jobbközép ellenzék kérte, főleg arra hivatkozva, hogy a törvénybe olyan előírásokat is beépítettek, amelyek szerintük ellehetetlenítik az egyesületek és alapítványok működését.

A törvény kötelezővé tenné, hogy az egyesületek 30 napon belül bejelentsék a támogatásaik valódi haszonélvezőit, amennyiben ezek kiléte ismert, ha pedig ennek nem tesznek eleget, feloszlathatják őket.

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) emiatt nem támogatta a törvényt, mivel úgy értékelte, hogy értelmetlen bürokráciát vezet be, megnyomorítja a civil szervezeteket, aminek következtében az Erdélyben működő több száz magyar civil szervezet is lehetetlen helyzetbe kerülhet.

Az alkotmánybíróság szerdai döntése szerint a kihirdetésre váró jogszabályban kizárólag ez a kisebbségi szervezetekre vonatkozó kitétel sérti a román alkotmányt, az összes többi ellenzéki kifogást - köztük a képviselőházi voksolás megismétlését sérelmező panaszt - szavazattöbbséggel megalapozatlannak minősítette a testület. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS