2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tanult Románia elnevezéssel kezdeményezett átfogó oktatási projektet Johannis

2018. december 05. 19:41, utolsó frissítés: 19:41

Klaus Johannis államfő közvitára bocsátotta szerdán az általa kezdeményezett, Tanult Románia elnevezésű, átfogó, hosszú távú oktatási projektet.

A kétéves munka eredményeképp összeállított projektet tízezer érintett (pedagógus, szülő és diák) megkérdezésén alapuló, az oktatási rendszer hiányosságait feltáró és a vele szemben támasztott társadalmi követelményeket felmérő konzultáció nyomán dolgozták ki, 60 közintézmény és civil szervezet szakértőinek bevonásával. A reformcsomag a 2018-2030-as időszakra fogalmaz meg oktatási és kutatási célkitűzéseket.

Az elnöki hivatalban rendezett szerdai eseményen Johannis elnöki mandátuma egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte a Tanult Románia projekt kidolgozását, amelyet meghatározónak tart a román nemzet sikere, az ország jövőjének megalapozása szempontjából.

Johannis szerint tarthatatlan az, hogy az elemi iskolát elvégző romániai diákok 40 százaléka funkcionális analfabéta, és a fiatalok 20 százaléka nem fejezi be kötelező tanulmányait. A rendszerváltás óta eltelt 28 évben 23 tárcavezető váltotta egymást az oktatási minisztérium élén. Az elnök szerint ideje már egy összenemzeti konzultációra alapozott össznemzeti stratégiát elfogadni Románia 21. század oktatási rendszere számára.

A szerdán bemutatott csomagról Johannis három hónapos közvitát akar folytatni a pártok, és a kormányzati intézmények bevonásával, egy olyan össznemzeti konszenzus megteremtése reményében, amely stabilitást és céltudatos fejlődést hozna a következő évtizedek romániai oktatásában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS