2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Juncker szerint a román kormány készen áll az EU soros elnökségének átvételére

2018. december 06. 12:40, utolsó frissítés: 12:53

Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután szerdán találkozott Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és a kormány tagjaival Brüsszelben, úgy nyilatkozott, hogy a román kormány készen áll az EU soros elnökségének átvételére. A EB elnöke hangsúlyozta, hogy a jogállammal kapcsolatos problémák nincsenek kapcsolatban az elnökséggel, csupán a kétoldalú kapcsolatokra vannak hatással.

A Bizottság elnöke rámutatott arra, hogy Románia nehéz feladat előtt áll, mert rengeteg az elvégzendő munka és az Európai Parlament áprilisban befejezi a tevékenységét. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a miniszterek képesek lesznek megbirkózni a feladattal.

Juncker abban is reménykedik, hogy még a jelenlegi Bizottság mandátuma alatt fogadják Romániát a schengeni-övezetbe. A Viorica Dăncilă-vel tartott közös sajtótájékoztatón pedig Corina Crețu EU-biztost dicsérte.

A miniszterelnök kijelentette, hogy Romániában tisztelik a jogállamot és mindent megtesznek az igazságszolgáltatás függetlenségéért. Dăncilă azt is elmondta, hogy a megbeszélések során hangsúlyozta, hogy az ország ambiciózus, de realista elnökséget kíván betölteni. Véleménye szerint Romániának közvetítői szerepet kell betöltenie egy európai konszenzus létrehozásában. Ugyanakkor kiemelte, hogy Romániát nem lehet Magyarországgal és Lengyelországgal egy lapon emlegetni. (Digi 24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS