2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy Romániában élő török újságíró kiadatását kérték a török hatóságok

2018. december 06. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

A bukaresti ítélőtábla csütörtökön vitatta meg Kamil Demirkaya török újságíró kiadatási ügyét. Demirkaya kiadatását a török ügyészség kérte, a török nyelvű Zaman România lap állítása szerint Recep Tayyip Erdoğan török államfő kérésére.


Kamil Demirkaya két éve tartózkodik Romániában ideiglenes engedéllyel és a Zaman România újságírója. A kiadatási kérelem alapján az újságírót szerda reggel otthonából a rendőrségre kísérték, majd a bukaresti fellebbviteli főügyészségre, ahol kihallgatták.

A bukaresti ítélőtábla bírái csütörtökön december 14-ére halasztották a Demirkaya kiadásáról szóló döntést, hogy az ügyvédek megfelelően tanulmányozhassák az ügyet.

“Nem szeretném, ha kiadnának Törökországnak. Az igazságszolgáltatás nem működik. A tanárokat és az újságírókat céltáblának használják az ottani hatóságok. Jelen pillanatban a statisztikák szerint a világszerte bebörtönzött 326 újságíró közül hozzávetőlegesen 170-et Törökországban tartanak fogva” - nyilatkozta Demirkaya a bíróság épületéből kilépve.

Az újságíró véleménye szerint a kiadatási kérelem igazi motivációja, hogy hazájában egy olyan iskolában dolgozott, amely Fetullah Gülen hitszónok köréhez tartozott.

“Nemrég 6 olyan tanárt adtak ki Moldova Köztársaságból, akik velem dolgoztak. Nagyon sok újságírót a Zaman isztambuli székhelyéről börtönbe vetettek, ahogyan a rokonaim közül is” - nyilatkozta az újságíró.

Az újságíró elmondása szerint hivatalosan azért kérik a kiadatását, mert bankszámlái voltak és pénzt tartott egy törökországi legálisan működő bankban, illetve azért, mert amíg hazájában tartózkodott, a telefonján egy bylock névre hallgató alkalmazás volt telepítve, amelyet a Gülen támogatói használtak.

Az újságíró ugyanakkor azt is bejelentette, hogy menedékkérelmet nyújtott be Romániában.

Demirkaya ügye hamar élénk reakciókat váltott ki a közéletben. Cristian Preda független EP-képviselő kérte Tudorel Toader igazságügyi minisztert, hogy állítsa le az újságíró kiadatási folyamatát, de a miniszter azt nyilatkozta, hogy azzal megsértené az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Monica Macovei EP-képviselő leszögezte, hogy “egyetlen tagállam sem fogadott el kiadatási kérelmeket Erdogan diktatórikus rezsimjétől, beleértve Albániát is, aki nem tagja az EU-nak”. A képviselő figyelmeztetett arra is, hogy Románia kötelezettséget vállalt arra, hogy betart számos kiadatásról szóló nemzetközi egyezményt.

Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnöke is megszólalt az ügyben, leszögezve, hogy Romániának úgy kell viselkedni, mint egy uniós tagállamnak, amelyben a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartják. Ugyanakkor elutasította az újságíró kiadatását.

A tiltakozókhoz csatlakozva a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is kérte a hatóságokat, hogy ne adják ki Demirkayat, mert azzal az élethez és a szólásszabadsághoz való jogot sértenék meg, és még jobban eltávolítanák Bukarestet az európai demokrácia értékeitől.

A Pro Demokrácia Egyesület is közleményt adott ki a török újságíró ügyében, amelyben arra kérik a hatóságokat, hogy szakítsák meg Demirkaya kiadatásának folyamatát. Közleményükben ugyanakkor összefüggést véltek felfedezni Viorica Dăncilă miniszterelnök törökországi látogatása és az ügy között. (agerpres, mediafax, News.ro, G4 Media)

Fotó: Digi24.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS