2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Január végén tervezik közvitára bocsátani az új oktatási törvény tervezetét

2018. december 08. 17:41, utolsó frissítés: 17:41

Január végén tervezi közvitára bocsátani Ecaterina Andronescu tanügyminiszter az új oktatási törvény tervezetét.

A tárcavezető egy szombati konferencián azt mondta, vélhetően január végére készül el az új oktatási törvény tervezete, amely a tervek szerint márciusig közvitán lesz. A szülői szövetségek, valamint a Románia Fejlődéséért Koalíció képviselőivel a héten már egyeztetett a témáról, és hasonló megbeszéléseket folytat majd a tanügyi szakszervezetek, a parlamenti frakciók képviselőivel és minden más érintett szervezettel - tette hozzá a miniszter.

A Klaus Johannis államfő által kezdeményezett és a héten közvitára bocsátott, Művelt Románia elnevezésű átfogó oktatási projektet nem kívánta kommentálni Ecaterina Andronescu, arra hivatkozva, hogy még nem volt alkalma "figyelmesen átnézni". Arra a kérdésre azonban, amely azt firtatta, hogy belefoglalják-e ezt a projektet a készülő új oktatási törvénybe, a miniszter azt mondta, vannak benne részek, "amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, és amennyiben lehetséges, törvénybe kell foglalni".

A Valentin Popa volt oktatási miniszter által kilátásba helyezett, rácsteszt módszeres érettségi bevezetésének lehetősége kapcsán Andronescu azt mondta, az érettségi a tanév elején megszabottaknak megfelelően zajlik majd, "tanév közben nem lesz semmiféle változtatás".

A tárcavezető arról is beszélt, hogy meglátása szerint fontolóra kellene venni a jövőben a differenciált érettségi bevezetésének lehetőségét, hogy a technológiai líceumok végzettjei is nagyobb arányban jussanak érettségi oklevélhez.

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a technológiai líceumokba járó tanulók 0-20 százaléka teszi le sikeresen az érettségi vizsgát.

"Lehet, ezekben az esetekben meg kellene hagynunk a tanulóknak, iskoláknak a választás lehetőségét, döntsék el ők, kik irányulhatnak az országos érettségi, majd az egyetemi felvételi felé, és kik azok, akik inkább a gyakorlatot választanák, és ők differenciált vizsgát tegyenek le" - fogalmazott.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS