2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor bejelentette, hogy új elnöki mandátumért indul

2018. december 17. 13:15, utolsó frissítés: 15:01

Újabb elnöki tisztséget pályáz meg az RMDSZ következő tisztújító kongresszusán Kelemen Hunor - jelentette be az RMDSZ elnöke hétfőn egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen. Az RMDSZ elnöke egyúttal azt is közölte, hogy február 22-23. között Kolozsváron tartják meg a szövetség 14. tisztújító kongresszusát, amelyen ezer küldött vesz részt.


"Az elmúlt időszakban sokat dilemmáztam, majd a napokban meghoztam azt a döntést, hogy indulok még egy mandátumért. Nem volt ez mindig egyértelmű 2018 folyamán. De úgy éreztem a kollégákkal való beszélgetések során, hogy a következő mandátumot is megpályázhatom, mert ők is azt látják, hogy elegendő erőnk, tudásunk, tapasztalatunk és tartalékaink vannak folytatni azt, amit elkezdtünk" - mondta Kelemen, majd arra is kitért, nincs még tudomása arról, hogy rajta kívül lesznek-e más jelöltek is az RMDSZ elnöki tisztségére.

Kelemen Hunor 2011 óta az RMDSZ elnöke, Markó Bélát váltotta a tisztségben. 2015-ben az RMDSZ Kolozsváron szervezett tisztújító kongresszusán szerzett újabb 4 éves mandátumot, amely 2019 elején jár le.

Arra a kérdésre, hogy a munkát a tisztújítás után is Porcsalmi Bálint ügyvezető elnökkel folytatná-e, az RMDSZ elnöke úgy válaszolt, hogy volt már ezzel kapcsolatos beszélgetésük Porcsalmival, és ha rajta múlik, akkor szeretne továbbra is a jelenlegi ügyvezető elnökkel együtt dolgozni. A beszélgetésen szintén jelen lévő Porcsalmi a folytatással kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy ő egyelőre a kongresszusra és az EP-kampányra koncentrál, és megvárja a kolozsvári kongresszus eredményeit.

A közelgő EP-választásokkal kapcsolatban feltett kérdésekre az RMDSZ elnöke elmondta, hogy a tisztújító kongresszusig nem mondana véleményt az RMDSZ EP-jelöltlistájával kapcsolatban, ugyanakkor azt kiemelte, hogy véleménye szerint az eddig jelentkező négy jelölt közül bárki el tudja látni a feladatot.

Kelemen arról is beszélt, hogy amennyiben az RMDSZ az EP-választásokon eléri a bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, akkor nagy valószínűséggel ezúttal is két mandátumot tud szerezni az EP-ben. "Az elmúlt néhány évben a választásokon a magyar részvétel a románhoz viszonyítva kiegyensúlyozódott. Nincsenek már jelentős különbségek, mint 2007 előtt. Ebből kiindulva azt gondolom, hogy reálisan két mandátummal lehet számolni, amihez viszont nyilván mozgósítani, kampányolni kell" - mondta Kelemen.

Az RMDSZ elnökét Tőkés László megüresedett helyéről is kérdezték a Fidesz-KDNP európai parlamenti jelöltlistáján. Kelemen ennek kapcsán elmondta, nincsenek olyan információi, hogy a Fidesz ezúttal is indítana erdélyi jelöltet a listáján, ami viszont biztos, hogy vajdasági és kárpátaljai jelölt lesz majd a bejutó helyeken. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS