2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesújtó a sajtószabadság állapota Romániában a Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint

2018. december 29. 09:55, utolsó frissítés: 12:23

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró szervezet legújabb jelentése lesújtó képet fest a romániai média állapotáról. A jelentés aggodalmát fejezi ki, hogy Románia soros EU elnöksége kezdetén az országban rohamosan romlik a sajtószabadság és felhívja a hatóságok figyelmét, hogy harcoljanak a félretájékoztatás ellen, illetve bátorítsák a minőségi újságírást.

Eric Drooker - CensorshipEric Drooker - Censorship


Az RSF jelentésében rávilágít arra, hogy az országot sújtó politikai válságok miatt az elmúlt években a sajtó politikai propaganda eszközévé válása sokkal inkább láthatóvá vált. A válságokból fakadó politikai instabilitás és krízis számos médiatermék megszűnését okozta, míg másokat oligarchák kezére játszott - állapítja meg az RSF.

Románia egyébként az RSF saját sajtószabadság rangsora helyen a 44. helyet foglalja el. Az első helyen Norvégia áll, míg Magyarország a nem túl előkelő 73. helyen található.

A leginkább aggasztónak számít a médiatermékek tulajdonosi háttere az RSF szerint. Néhány sajtófőnök büntetőeljárás alatt áll, míg mások börtönben vannak, de a legtöbbjüknek politikus “barátjaik” vannak, amelyek érdekeiket szolgálhatják, így a szerkesztési politika ezekben a médiatermékekben gyakran semmibe veszi a közérdeket és az ott dolgozók számára az öncezúra jelenti az egyetlen túlélési módot - állapítja meg a szervezet jelentése.

Az RSF felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt években ezek a médiacézárok arra használták a tömegtájékoztatási felületeiket, hogy szisztematikus félretájékoztató kampányokat folytassanak annak érdekében, hogy meggyengítsék a romániai igazságügyi rendszert. Ilyen termékeknek számítanak a jelentés szerint a hatalomhoz közel álló Romania TV és az Antena 3, akik az újságírói etikai alapszabályait hágták át azzal, hogy hamis információkat terjesztettek a 2017 és 2018-as eseményekről szóló közvetítéseikben, például azt sugallva, hogy Soros György volt a tiltakozó mozgalmak felbujtója és megpróbálta befolyásolni a 2016-as parlamenti választásokat is. A Romania TV állt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és az azt vezető Laura Codruța Kövesi ellen indított rágalmazási kampány mögött is, amely hónapokra megrázta a politikai szereplőket.

A nemzetközi újságíró szervezet szerint az említett sajtótermékek szerkesztői irányvonala azzal magyarázható, hogy tulajdonosaik korrupciós ügyekben érintettek. Ennek egyik legkiválóbb példája, az RSF meglátása szerint, Dan Voicolescu, aki volt politikusból lett egy hatalmas médiacsoport tulajdonosa, amelynek része az Antena 1 is, amely az egyik legnézettebb tévécsatornának számít Romániában. Voicolescut 2016-ban ítélték el zsarolás és vesztegetés miatt.

A jelentés továbbá olyan neveket sorol fel, mint a Szerbiában politikai menedékjogot élvező Sebastian Ghiță, aki előbb a Realiatea TV-be fektetett be, majd 2013-ban megalapította a saját csatornáját, a Romania TV-t. Vagy ott van Adrian Sârbu, a Mediafax csoport tulajdonosa, Alexander Adamescu a România Liberă lap feje, Dan Andronic az Evenimentul Zilei főszerkesztője. Mostanában vádolták meg a román közszolgálati televízió, a TVR, igazgatóját, hogy beavatkozott a csatorna etikai és cenzúra tanácsában, miután hirtelen megszüntette a csatorna egyik zászlóshajójának számító műsort.

Arra is rávilágít az RSF, hogy a törvényhozói környezet sem kedvez a sajtószabadság állapotának, hiszen a kormányzó PSD-ALDE koalíció lecserélte a román közszolgálati rádió és televízió vezetőit és változásoknak vetette alá a román állami hírügynökséget, az AGERPRES-t is, azáltal, hogy úgy módosított a törvényeken, hogy bármikor, indíték nélkül megváltoztathassa a hírügynökség irányát.

Több adónem eltörlését célzó kormányzati intézkedés sem kedvezett a közmédia helyzetének, miután ezekkel eltörölték az audiovizuális adót, amely a súlyosan eladósodott köztévé és -rádió fő bevételi forrása jelentette.

A sajtószabadság garantálását hivatott Országos Audiovizuális Tanács (CNA) háza táján is problémák vannak, miután az utóbbi években élesen kritizálták átpolitizáltsága és inkompetenciája miatt. Nem beszélve arról, hogy a tanács tagjai, akiket politikai pártok jelölnek ki, gyakran fejtik ki politikai véleményüket újságok hasábjain vagy tévéműsorokban, ezzel összeférhetetlenséget hozva létre. A CNA elnöke és egyik volt tagja után jelenleg korrupció gyanúja miatt nyomoznak.

Az RFS jelentése ilyen körülmények között az oknyomozó oldalakat tartja az egyetlen megbízható információforrásnak, miután számos botrányos eset feltárásával sikerült felrázniuk a romániai médiakörnyezetet. Ezek között van a Rise project, a Casa Jurnalistului, a Hotnews, a Factual, a Brrlog vagy a Decât o Revistă. Mindezek ellenére ezek a szerkesztőségek sem nyugodhatnak, hiszen az adóhatóság (ANAF) több esetben meglátogatta őket és a Rise project esetében még egy súlyos, 20 millió eurós bírságot is kiszabott.

A román hatóságok az elmúlt években próbálták korlátozni az újságírókat abban, hogy közérdekű információkhoz férjenek hozzá a jelentés tanulsága szerint, de az oknyomozó portálok néhány esetben sikereket értek el e téren. A szervezet véleménye szerint mérföldkőnek számított Emilia Șercan, a Press One újságírójának ügye, amelyben pert nyer a védelmi minisztériummal szemben, mert az nem volt hajlandó hozzáférést biztosítani közérdekű információkhoz az EU általános adatvédelmi rendeletére (GDPR) hivatkozva. Hozzátesszük hasonló sikernek számít erdélyi magyar esetben az Átlátszó Erdély oknyomozó portál sikeres pere is, amely során a bíróság arra kötelezte az RMDSZ-t, hogy tegye nyilvánossá, hogy mire költi a román kormány által, az erdélyi közösség számára folyósított összegeket. (Hírszerk.)

Borítókép forrása: Eric Drooker - Censorship

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS