2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă az EU-s elnökségről: ez egy olyan országprojekt, amely mögé mindenkinek fel kell sorakoznia

2019. január 01. 14:06, utolsó frissítés: 14:08

Viorica Dăncilă miniszterelnök reméli, hogy az állami intézmények, a politikai erők és a civil társadalom összefog annak érdekében, hogy Románia sikeresen teljesítse mandátumát az Európai Unió (EU) Tanácsának élén, amely - a kormányfő szerint - az egész román társadalomra ráirányítja a figyelmet.

"Mától hat hónapra átvesszük az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Romániának lehetősége és felelőssége lesz, hogy bizonyítsa európai elkötelezettségét, hogy megerősítse az európai konstrukciót, a polgárok, a szabadságok, közös erőfeszítéseink egységét" - hangsúlyozta a miniszterelnök videóüzenetében.

Meglátása szerint az EU-elnöknek az a szerepe, hogy szakszerűen, részrehajlás nélkül kezelje a napirenden szereplő problémákat. Ezek közé tartozik az EU 2020 utáni költségvetésének előkészítése, az egységes európai piac működése, az európai ipar versenyképességének és digitalizálásának növelése, a belső biztonság, a terrorizmus elleni harc és a migrációs kihívások kezelése."Nehéz, de ugyanakkor megtisztelő feladat. Ez egy olyan országprojekt, amely mögé mindenkinek fel kell sorakoznia" - mondta a kormányfő.

Véleménye szerint az EU-s elnökség az egész román társadalomra ráirányítja a figyelmet, ezért szükség van az állami intézmények, a politikai erők és a civil társadalom összefogására.

"Jó alkalom ez arra is, hogy bemutassuk Románia szellemi és kulturális gazdagságát, és arra is, hogy tanúságot tegyünk arról, hogy miként szeretnénk fejlődni és élni egy sokszínű Európai Unióban" - fogalmazott a miniszterelnök.

Dăncilă kifejezte meggyőződését, hogy Románia hozzájárul az unió alapvető értékeihez: az egységhez, a kohézióhoz és a szolidaritásához.

"A román elnökség mottója: Kohézió, egy közös európai érték. Az Európai Unió csak az alapító eszmék szellemében fejlődhet, megőrizvén a kohéziót, csökkentve minden területen a tagállamok közötti eltéréseket. Ezek szellemében dolgozunk az EU tanácsában. Az a célunk, hogy a mandátum továbbadásakor egy olyan komoly partnerként tekintsenek ránk, mint amely szilárdan megalapozta az európai konstrukció következő fejezetét" - mondta Dăncilă.

"Fogjunk össze, kedves európai és román állampolgárok, és együtt örvendjünk mindannak, amit az EU-hoz tartozás jelent. Boldog új esztendőt!" - zárul Viorica Dăncilă üzenete.

Az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségének átvétele alkalmából december 31-én 19 órától újév hajnaláig kivetítették a kormány épületére Románia és az Európai Unió zászlóit is. Az elnökség hivatalos átvételére január 10-én kerül sor Bukarestben, Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnökének és a biztosok testületének jelenlétében. A soros elnökségről ebben az anyagukban írtunk részletesebben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS