2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toader: az államelnök a jogállamiság kérdésében nem igazán felkészült

2019. január 02. 14:30, utolsó frissítés: 14:30

Kedd este, az Antenna 3 egyik műsorában Tudorel Toader igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy eddig senki sem fordult hozzá tanácsért a Klaus Johannis államelnök ellen tervezett hazaárulás miatti büntetőfeljelentéssel kapcsolatban. Toader hozzátette, nem is bánná, ha ilyen megkeresés nem is történne.

Az igazságügyi miniszter megkérdőjelezte Johannis jogi felkészültségét, mondván nem hiszi, hogy az államelnök jó tanácsokat kap ilyen téren. Hozzátette: “Nem tudok értékelni egy fizikatanárt. A jogállam mechanizmusainak ismerete nagy elmésséget igényel, de évek és évek és évtizedek felhalmozásának eredménye lehet. Nem jutnak el az emberek a tisztségekbe, megválaszt valakit a nép elnöknek vagy a parlament tagjának és az mindentudóvá válik. (...) Nem zárjuk ki azt a verziót sem, hogy jó tanácsokat kap [az államelnök], de azt mondja 'hagyj, én jobban tudom, másként érzem'”.

A PSD elnöke, Liviu Dragnea december 20-án jelentette be, hogy a Johannis ellen szóló hazaárulás vádjával büntetőfeljelentést készülnek tenni 2019 elején.

Toader az Antena 3 műsorában arról is beszélt, hogy le szeretné zárni az amnesztiáról és kegyelemről szóló kormányrendelet kérdését és hangsúlyozta, hogy az igazságügyi minisztérium legfeljebb véleményezheti a parlament által, a témában kezdeményezett törvényjavaslatot.

Ugyanakkor a miniszter elmondta, hogy nem idézett elő és nem is szeretne előidézni egy, a 2017. évi 13-as kormányrendelethez hasonló vészhelyzetet.

Toader utalt Viorica Dăncilă kormányfő kijelentésére is, amely szerint szükség van az igazságügyi miniszter aláírására is a kormányrendelethez, mivel “ez az eljárás, a kormányban nem a párt jön egy törvényjavaslattal, a kormányban csak a miniszter hoz ilyeneket”.

Az igazságügyi miniszter elmondta nem érez politikai nyomást a kérdésben, de ha mégis előfordulna ilyen, akkor mint magas rangú állami tisztségviselő felkészülve érzi magát ezek kivédésére. (agerpres)

Borítókép forrása: Antena 3

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS