2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Olosz Gergely ellen

2019. január 03. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Olosz Gergely volt szenátor ellen, miután a legfelsőbb bíróság befolyással való folyamatos üzérkedés miatt három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá - közölte csütörtökön Nicoleta Tolvaj-Marin, a Kovászna Megyei Rendőr-főfelügyelőség szóvivője.

Az RMDSZ volt szenátorát, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) egykori elnökét, befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek a bíróság.

Ugyanebben az ügyben Ion Bîrcinăt egy év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre, Costin Iliescut egy év és négy hónap felfüggesztett, Cătălin Stant két év felfüggesztett, Ovidiu Ionel Badeát egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság elrendelte 384.000 euró és 400.000 lej elkobzását Olosz Gergelytől, és miden vagyonának zár alá helyezését.

A tárgyalás eredetileg a legfelsőbb bíróságon kezdődött, majd miután Olosz 2013-ban lemondott szenátori tisztségéről, az ügy átkerült a bukaresti törvényszékre. A törvényszék 2013-ban hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Oloszt, ám ezt az ítéletet sikerült megsemmisíttetnie azzal, hogy ügyvéd, ezért ügyét a bukaresti ítélőtáblának kellett volna tárgyalnia.

Olosz Gergely, az ANRE egykori elnöke ellen, 2012-ben emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) befolyással való folyamatos üzérkedés gyanújával.

A vádhatóság szerint 2010 májusa - és 2011 februárja között, Bîrcină, Iliescu, Stan şi Badea arra szövetkeztek, hogy megvásárolják Olosz Gergely befolyását azért, hogy hátrányos szerződéseket (amelyek alapján történő kötelezettségvállalások teljesítésével kapcsolatos elkerülhetetlen költségek meghaladják a szerződés alapján várhatóan befolyó gazdasági hasznokat) kössenek egy olyan cégcsoporttal, amelyet ők ellenőriztek.

Ennek teljesítéséért Olosz Gergely szenátor, az ANRE elnöke, 516.000 eurót követelt Bîrcinătól, Iliescutól és Stantól, amit a Bîrcină által ellenőrzött Power Plus kft. és egy offshore jellegű kereskedelmi társaság között létrejött szaktanácsadói szerződéssel álcáztak. A követelt összegből a Stan által kiállított hamis fizetési utalvánnyal a kft. 384.000 eurót átutalt az offshore cégnek - állítják az ügyészek.

2010 szeptembere és novembere között, Olosz Gergely ugyanazoktól a személyektől közvetlen módon 400.000 lejt követelt, amelyért érvényesítette, vagy azt a látszatot keltette, hogy érvényesíteni tudja befolyását a CEZ Románia Rt. vezetőségére.

A DNA szerint Olosz Gergely arra is használta befolyását, hogy a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökségen keresztül Bîrcină cégcsoportja európai uniós alapokból kedvezményes beruházásokhoz jusson. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS