2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ActiveWatch elnöke szerint a kormány elnémítaná a nem kormánypárti szervezetek hangját

2019. január 04. 13:14, utolsó frissítés: 13:26

Az ActiveWatch szervezet szerint a pénzügyminiszternek a sajtóval kapcsolatos törvénymódosítási kijelentései aggodalomra adnak okot a civil társadalom körében.

Az ActiveWatch szerint a sajtó jelenleg is szabályozott keretek között működik, és a miniszer kijelentései arra engednek következtetni, hogy a kormány megpróbálja elnémítani a nem kormánypárti szervezetek hangját.

Mircea Tomának, az ActiveWatch elnökének elmondása szerint a sajtónak nincs szükség semmiféle törvényre. Az elnök szerint a sajtót már amúgy is szabályozott keretek között felügyeli többek között a Polgári és Büntetőtörvénykönyv, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) stb. Az elnök szerint a pénzügyminiszter inkább a CNA működésének kellene utánanézzen, mivel szerinte ott nem tartják be a hatályban lévő törvényeket.

Mircea Toma szerint nem a sajtóra vonatkozó törvények hiányával van a probléma, hanem azok betartásával. Az ActiveWatch elnöke úgy véli, hogy Eugen Teodorovici kijelentései a miniszternek a sajtóval szembeni durva és barátságtalan álláspontját fejezik ki.

Florin Cîţu liberális szenátor azzal vádolta korábban a pénzügyminisztert, hogy a pénzügyminisztérium utasította alkalmazottait, hogy a bank-, a pénzügyi- és tőkepiac manipulálásának céljával hamisítsák meg a román gazdasági mutatókat.

„Nem tudom, kötelessége-e a sajtónak közzététel előtt ellenőriznie az információkat, de ennek személyesen fogok utána nézni, és ha nem, akkor magam fogok törvénymódosítást kezdeményezni ez ügyben, és valamilyen bírság kiszabását is indítványozom majd” nyilatkozta Teodorovici a szenátor kijelentésére reagálva. (rfi.ro/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS