2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magas az iskolaelhagyó gyerekek aránya Romániában

2019. január 07. 16:28, utolsó frissítés: 17:58

Ennek legfőbb okai a hátrányos anyagi és szellemi családi háttér, valamint a korai munkavállalás. Románia északkeleti és délkeleti részén a legnagyobb az iskolaelhagyás aránya országos szinten. A Monitorul Social tanulmánya alapján az iskolaelhagyók aránya Bukarestben a legkisebb, csupán 5,5%.

Régiók tekintetében a tanulmányaikat félbehagyó iskolások aránya északkeleten 23.6%, délkeleten 22,4%, a középrégióban 21,1%, délen 18,8%, délnyugaton 17,6%, északnyugaton 16,3%, nyugaton 11,3%, Bukarestben pedig 5,5%. A tanulmány arra is rámutat, hogy az iskolaelhagyók száma jóval magasabb vidéken, mint városon: 2017-ben országos szinten a vidéki iskolaelhagyók aránya elérte a 27,1%-ot, ezzel szemben azokban a városokban, ahol a lakosság száma meghaladta az 50 ezret, ez az arány 4,5% volt.

Iskolaelhagyás régiónkénti bontásbanIskolaelhagyás régiónkénti bontásban


A felmérés ara is rámutat, hogy a legtöbb fiatalnak megélhetés céljából idő előtt munkát kell vállalnia, ezért nem fejezi be az iskolai oktatást. Ezt a romániai problémát több intézmény is figyelemmel követi, köztük az Európai Bizottság, amely szerint a legtöbb iskolaelhagyó gyerek hátrányos helyzetű családból származik, amelyben nem biztosított a megfelelő szellemi és anyagi háttér.

Az erre vonatkozó UNICEF jelentés szerint a hátrányos helyzetű iskolások több problémával is szembesülnek. Gondot okoz, hogy az ilyen tanulók családjának jövedelme nem éri el a létfenntartáshoz szükséges minimumot, hiányos a szülők műveltsége, és emellett az is gyakori probléma, hogy mindkét szülő munkanélküli. A helyzet javítása céljából az elmúlt években az országos szociális hálón belül nagyobb figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű gyerekekre, többek közt megnövelték a nekik szánt segélyt.

A Monitorul Social elemzése emellett kitér arra is, hogy 2014 és 2017 között a 18-24 év közötti iskolások 18,1%-a nem iratkozott be egyetemre. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya Romániában 26,3% , ilyen tekintetben az uniós átlag megközelíti a 40%-ot. (monitorul social)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS