2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tanügyminiszter azt ígéri, hogy március 30-áig a parlament elé kerül az új tanügyi törvény tervezete

2019. január 08. 09:31, utolsó frissítés: 09:31

Március 30-áig a parlament elé kerül az új tanügyi törvény tervezete - nyilatkozta hétfő este Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.

A tárcavezető azt mondta a Digi 24 televízió műsorában, hogy a jelenleginél kevésbé bonyolult, célkitűzések szempontjából sokkal világosabb jogszabályt szeretnének, amelyet - a tervek szerint - március 30-áig a parlament elé terjesztenek.

Beszélt a miniszter a tizedik osztály végére tervezett országos szintű felmérésről is, amely szerinte a tanulók javát szolgálná. Ennek bevezetését egyrészt az indokolná, hogy a kötelező iskolai oktatás a tizedik osztállyal zárul - mondta Andronescu, hozzátéve, az intézkedés nagy előnye az lenne a tanulók szempontjából, hogy így az érettségire csak két két év - a tizenegyedik és a tizenkettedik osztály - tananyagából kellene készülniük. Az újabb országos szintű felmérés esetleges bevezetéséről még közvitát tartanak - nyomatékosította.

Az osztálypénz kapcsán a tárcavezető hangsúlyozta, annak gyűjtése nem legális, és „azzal, hogy pénzt gyűjtenek, a szülők csak rontják az iskola megítélését”.

„Bár a szülők úgy gondolják, hogy ezzel a gyermeküket támogatják, egyikük sem örül, amikor a zsebébe kell nyúlnia, hogy fizesse be az osztálypénzt. Inkább tanuljunk meg projekteket írni, találjunk más, esetleg európai forrásokat” - fogalmazott a miniszter.

Mint mondta, évek óta létezik egy miniszteri rendelet, amely tiltja az osztálypénz gyűjtését. „Lehet, hogy törvénnyel kellene ezt megerősíteni” - tette hozzá Andronescu, hangsúlyozva, a pedagógusoknak tilos beavatkozniuk az osztálypénz gyűjtésébe. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS