2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem szervezhető referendum az EP-választásokkal egy időben

2019. január 12. 15:17, utolsó frissítés: 15:18

Tavaly év végén olyan értelemben módosította a parlament a EP-választásokat szabályozó törvényt, hogy azzal egy időben ne lehessen semmilyen más választást, illetve sem helyi, sem országos szintű referendumot szervezni Romániában - számolt be a G4media.


A választási törvényre vonatkozó módosító javaslatokat tavaly szeptemberben nyújtották be parlamentnek a PSD és az ALDE szenátorai, de az eredeti tervezetben még nem esett szó referendumról, a szenátus még ebben a formában fogadta el. A népszavazás tiltására vonatkozó módosítás a képviselőház jogi bizottságában került be, Márton Árpád RMDSZ-es képviselő javaslatára, a képviselőház pedig már ebben a formában szavazta meg: nagy többséggel, 10 tartózkodás mellett. A törvény december 29-án került át kihirdetésre Klaus Johannis államfő elé.

A G4media szerint a módosítás összefüggésben állhat azzal, hogy Johannis az elmúlt hónapokban tett nyilatkozatai alapján nem állt el attól a szándéktól, hogy népszavazást szervezzen az igazságszolgáltatásról. Az első erre vonatkozó bejelentést még 2017 januárjában tette az elnök, akkor el is indította a megrendezéséhez szükséges folyamatot, ami hamar leállt. Nemrég azonban azt nyilatkozta, hogy megkérdte tanácsadóit, hogy vizsgálják meg a népszavazás problémáját azért, hogy egy hatékony megoldást találjanak. Az EP-választásokat május 26-án tartják. (g4media)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS