2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét a PSD a legnépszerűbb politikai párt az országban

2019. január 31. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) lenne a legnagyobb támogatottsága, ha jövő vasárnap kerülnének megrendezésre az európai parlamenti választások, legalábbis ez derül ki az IMAS közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből.


Az IMAS adatai szerint jelen pillanatban a biztosan szavazók 17,4%-a szavazna a PSD-jelöltjeire, míg a legnagyobb ellenzék párt (PNL) EP-jelöltjeit csak a szavazók 16,5%-a támogatná.Az RMDSZ az IMAS szerint csupán 4%-ot érne el az EP-választásokon. Az USR a szavazatok 9,3%-át, az ALDE a szavazatok 9,1%-át, míg a Victor Ponta vezette PRO Románia 6,4%-ot kapna, a Dacian Cioloș vezetése alatt működő PLUS pedig 5,2%-ot szerezne a választáson.

A szavazók csupán 1,8%-a szavazna a PMP-re, míg a frissen alakult DEMOS-ra az IMAS adatai szerint 0%-ék. A felmérésből az is kiderül, hogy a szavazók 22,4%-a nem tudja vagy nem akarj elárulni, hogy melyik párt jelöltjeire adná le a voksát, míg a szavazásra jogosultak 6,8%-a el sem menne szavazni.

A felmérés továbbá arra is rávilágít, hogy a PSD népszerűsége 1%-ot javult a decemberihez képest, így ismételten ő a legnépszerűbb politikai párt az országban.

Decemberben ugyanis csupán a szavazók 16,4%-a támogatta volna őket, hogyha most tartanák az itthoni parlamenti választásokat, míg most ez a szám 17,4%.A PSD mellett az ALDE is javított a decemberi népszerűségén, akkor 6,3%-on álltak, míg ez a szám januárra 9,2%-ra emelkedett.

Az RMDSZ népszerűsége ugyanott 3%-on stagnál most is, ugyanúgy, mint januárban. Ez azt jelenti, hogyha jövő vasárnap tartanák Romániában a parlamenti választásokat, akkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem érné el, vagy nem biztos, hogy elérné a bejutási küszöböt. (Azért nem biztos, mert a felmérésnél a hibahatár +/- 3.1% ).

A PLUS-nak, a PRO Romániának, a PMP-nek és az USR-nek is sikerült valamicskét javítaniuk a decemberi népszerűségükön, csupán a PNL támogatottsága csökkent 17,1%-ról 15,2%-ra.

Ami az államelnöki választásokat illeti, abból az derül ki, hogy még mindig magasan Klaus Johannis a legnépszerűbb jelölt. Jelenleg a biztosan szavazók 34,4%-ának támogatottságát élvezi. Igaz ez valamivel rosszabb eredmény a decemberihez képest. Akkor a szavazók 34,9%-a voksolt volna a jelenlegi államfőre.Johannis után Călin Popescu Tăriceanu kapná a legtöbb szavazatot az elnökválasztáson, 15,4%-ot. Ez jelentős növekedésnek számít a decemberihez viszonyítva, mert a szenátus elnökére, akkor csupán a szavazók 12,9%-a szavazott volna.

Victor Ponta államelnöki székért való indulását jelenleg a szavazók 13,2%-a támogatná, Dacian Cioloșra jelenleg 10,9%-ék szavazna, míg Liviu Dragnea csupán 6%-ot kapna egy jövő vasárnap tartandó elnökválasztáson.

Igaz, hogy Dragnea nem örvend nagy népszerűségnek, de még így is népszerűbb, mint a PNL elnöke Ludovic Orban, aki jelenleg 2,3%-on áll, de Dragnea az USR és a PMP elnökét is leelőzi népszerűségben, akik per pillanat 1,9%-on, illetve 1,5%-on állnak. Kelemen Hunor jelenleg a szavazatok 0,8-át tudná csak begyűjteni a felmérés szerint.

A felmérést 2019. január 11. és 30. között végezték, 1011 szavazásra jogosult személy megkérdezésével.(hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS