2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSÍTVE: Kovászna megyében is megjelent a sertéspestis

2019. február 02. 11:18, utolsó frissítés: 2019. február 03. 11:01

Sertéspestist okozó vírus nyomait mutatták ki a Sepsiszentgyörgy melletti szemétlerakóban talált két disznótetemből - tájékoztat az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.


Azt követően, hogy a bukaresti Állategészségügyi és Diagnosztikai Intézet - Országos Diagnosztikai és Állategészségügyi Referencialaboratórium megerősítette a diagnózist, az állat-egészségügyi hatóságok sürgősen beavatkoztak. Az érintett gazdaságot hivatalos megfigyelés alá helyezték, korlátozó intézkedéseket vezettek be a személyek, állatok, termékek, melléktermékek és szállítóeszközök szállítására. Hasonlóan a gazdaság fertőtlenítése és a tetemek elpusztítása is megtörtént.

Az előzetes vizsgálatokból kiderült, hogy az állatokat az illető gazdaságban egy éve nevelték és legtöbbször ételmaradékot kaptak táplálékként, amelyet hulladéklerakókból és a szemétlerakókból is származhattak.

Az esetet továbbra is vizsgálják a megyei állat-egészségügyi hatóságok és más rendőri szervek. A vizsgálatok az elkövetkező napokban is folytatódni fognak.

A betegség terjedésének megelőzésének érdekében a Kovászna megyei Helyi Betegségvédelmi Központ rendkívüli gyűlést hívott össze és elfogadta az afrikai sertéspestis ellenőrzésére, az ellene való küzdelemre és felszámolására vonatkozó intézkedések tervét. A jóváhagyott intézkedési tervnek megfelelően egy 3 km-es sugarú védelmi terület és egy felügyeleti zóna került kialakításra a járvány körüli 10 km-es körzetben. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság emlékezteti a sertéstenyésztőket, hogy a gazdaságban élő állatok elpusztulása vagy betegsége esetén haladéktalanul tájékoztassák az állat-egészségügyi hatóságokat. A sertés tetemek kidobása különösen súlyos cselekedetnek minősül, sőt még bűncselekményként is büntethető.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság megismétli, hogy az afrikai sertéspestis nem ártalmas az emberre, a legkisebb veszély sem áll fenn az emberek megbetegedésére, a betegség által egyedül érintett fajoknak a házi sertés és a vaddisznó számítanak.

Az afrikai sertéspestisvírus jelenlétét Romániában először 2017. július 31-én jelentették be Szatmár megyében.

Az afrikai sertéspestis a házi és a vadon élő sertések vírusos betegsége, gyors lefolyással, a megbetegedett sertések esetében akár 100%-ig terjedő halálozási rátával. Erre a betegségre nem létezik oltás vagy kezelés. A megelőzés egyetlen hatékony módszere a magas szintű biológiai biztonság fenntartása a gazdaságokban, valamint a betegségek kitörésének gyors és hatékony kezelése.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság bejelentette, hogy Románia megkapta az az Európai Unió afrikai sertéspestis elleni 34,28 millió eurós pénzügyi hozzájárulásának első két részletét. Az első 10 millió eurós értéket 2018. december 13-án, a második pedig 3,9 millió eurót 2018. december 28-án fizették ki. (agerpres)

UPDATE: A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetése szombaton arról tájékoztatott, hogy az afrikai sertéspestis-járvány első, sepsiszentgyörgyi kitörését követően a megyében a vírus terjedésének korlátozását célzó sürgősségi intézkedéseket hoztak, de legalábbis egyelőre, azon a területen, ahol a beteg állatokat találták nem volt szükség más sertések megelőző leölésére. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS