2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Rektori Tanács elnöke szerint elfogadhatatlan Navracsics MOGYE-ügyben tett nyilatkozata

2019. február 02. 13:29, utolsó frissítés: 13:30

Sorin Câmpeanu a Rektori Tanács elnöke éles kritikát fogalmazott meg Navracsics Tibor EU-s oktatási biztos nemrég tett nyilatkozatát illetően. "Határozottan elítéljük az oktatás használatát választási célokra való felhasználását, kül- és beltéren egyaránt, valamint bármilyen beavatkozást egy autonóm intézmény tevékenységébe” - mondta Câmpeanu. “Meggyőződésem, hogy a romániai Nemzeti Oktatási Minisztériumnak határozottan kellett volna reagálnia. Sajnálom, hogy teljes mértékben közömbösek az egyik legrangosabb román egyetem problémáival” - tette hozzá Câmpeanu, aki a Victor Ponta által vezetett Pro România párt első alelnöki tisztségét is betölti - adta hírül az EduPedu portál.

Navracsics Tibor EU-s oktatási biztos az RMDSZ meghívottjaként érkezett Erdélybe. Kolozsvári sajtótájékoztatóján, amelyről mi is beszámoltunk, a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyével kapcsolatban újságírói kérdésre elmondta, hogy nincs hatásköre oktatási minisztereket szankcionálni, ugyanakkor nem tartja szerencsésnek a vizsgarendszer megváltoztatását a vizsgákat megelőző hetekben.

Câmpeanut ez a nyilatkozat háborította fel, amelyre így reagált Facebook-bejegyzésében: "Ennek a nyilatkozatnak nincs alapja, hiszen a 2018. áprilisában meghozott szabályzat-módosításra vonatkozó döntést, amelynek célja a hallgatók értékelési folyamatának magasabb minőségi színvonalon való biztosítása az állampolgárságuk / etnikai hovatartozásuktól függetlenül, azonos tételek alapján, amelyet a román és a magyar oktatók közösen dolgoznak ki, majd három nyelvet fogalmazzák meg. Ilyen körülmények között úgy véljük, hogy ez a változás összhangban van a felsőoktatás területén a nemzetközi normákkal, sőt mi több szükségesek.”

A borítókép forrása: EduPedu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS