2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mentés másként konferencia: hogyan lehet saját erőből javítani az oktatáson?

2019. február 04. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

A március 1. és 2. között megrendezésre kerülő második Mentés másként konferencia szervezői szerint nagyon gyakran juthatunk arra a következtetésre, hogy az oktatási rendszer reformjához elsősorban pénzre van szükség – ehhez képest ők azt javasolják, hogy amíg ez hiányzik, meg kell próbálni saját erőből javítani azokon a területeken, ahol erre lehetőség van.


A Mentés másként pedagógiai konferencia célja, hogy lebontsa a tévhiteket, amelyek ellehetetlenítik egy demokratikus és funkcionális oktatási rendszer létrejöttét, valamint hogy lehetőséget teremtsen az oktatásról való párbeszédre. Az áthallásos cím az oktatásban résztvevő minden gyermek bevonását célzó módszerek felkutatására, bevált módszerek megosztására is vonatkozik.

Az előadások, a műhelyek, a kerekasztal beszélgetések és a Pedamozi során az oktatási rendszert érintő általános kérdéseket (pedagógusképzés, gyermekjogok, gyermekszegénység, szociális hátrány, inklúzió, sajátos nevelési igény, rasszizmus, szexuális nevelés) egy-egy gyakorlati támponton, tanítási tapasztalaton, bevált módszeren keresztül közelítik meg.

Az előadások és műhelyek egyik része átfogóbb témákat fog megragadni, amelyek minden pedagógus-hallgatót, tanárt érintenek valamilyen mértékben. Milyen eszközök segíthetik azt a pedagógust, aki hátrányos közösségben dolgozik, vagy aki mélyszegénységben élő gyermeket tanít? Hogyan fordulhatnak a sajátos nevelési igényű gyermekhez, milyen hibákat kerüljenek el, miért alapvetően fontos a gyermekjogokat figyelembe venni – miért életmentőek ezek egy-egy gyermek számára (ld. egészségügyi ellátáshoz való jog, lakhatáshoz való jog, oktatáshoz való jog, önkifejezéshez való jog stb.)?

Az előadások és műhelyek másik része egy-egy sajátos területre koncentrál: a kortárs ifjúsági irodalomról, a 21. századi olvasási stratégiákról, nyelvtanításról, állatasszisztált pedagógiáról, egyetértésen (konszenzuson) alapuló döntéshozásról, interaktív természetismeretről, az érzékenyítő workshop lehetőségeiről saját élmény alapján.

A műhelyekkel párhuzamosan folyamatosan működni fog a Pedamozi, ahol pedagógiai szempontból vitaindító dokumentum- és játékfilmeket fognak vetíteni.

A konferencia napjait a felgyűlt kérdések megbeszélésével zárják, az első napon informális keretek között, a másodikon egy kerekasztal beszélgetés formájában, meghívottak segítségével, olyan gondolatok, konkrét ötletek megfogalmazására törekedve, amelyek már egy demokratikusabb oktatási rendszer kialakítása felé mutatnak.

Az eddig beharangozott előadók között olyan nevek szerepelnek, mint L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány létrehozója és szakmai vezetője, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Mészáros György egyetemi docens, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének oktatója, a Pedagógiai Antropológia Kutatócsoport vezetője vagy Keresztesi Polixéna tanár, iskolapszichológus, a PsihoProEdu Egyesület munkatársa. Az előadók, műhelyek sora folyamatosan frissül a konferencia oldalán, amelyet ide kattintva érhetsz el. A Facebook-eseményt pedig itt érheted el.

A műhelyeken a résztvevők létszáma korlátozott, regisztráció: február 18. és 25. között. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS