2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az illegális húskereskedelem miatt fertőződhettek meg Kovászna megyében is a sertések

2019. február 05. 12:56, utolsó frissítés: 13:13

Az afrikai sertéspestis terjedését azért nehéz megfékezni, mert nagyon elterjedt az illegális sertéshús-kereskedelem, feltehetően az eddigi állatok megbetegedését is ez okozta Kovászna megyében - magyarázta Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság főállatorvosa a Transindexnek. A Kovászna Megyei Élelmiszer-biztonsági igazgatóság felhívást is tett közzé, amelyben arra kérik a lakosságot, hogy csak olyan állatkereskedőktől vásároljanak sertést, akik az erre vonatkozó összes hivatalos engedéllyel rendelkeznek.


“Húskészítményeket csak olyan helyről vásároljanak, amely állategészségügyileg jóváhagyott. Ez nem azt jelenti, hogyha valaki sertést vágott és kóstolót ad a rokonságnak, akkor azt nem lehet elfogadni, de figyelni kell arra, hogy ne a fertőzött megyékből származzon a hús”- nyilatkozta Sikó Barabási Sándor.

Az állattartó gazdáknak szóló felhívás arra is kitér, hogy a háztáji gazdaságban tartott állatokat a nyilvántartásba kell venni és fülszámmal kell ellátni, mert a sertéspestis terjedése esetén csak a hivatalos nyilvántartásban szereplő elhullott állatok után fizet kártérítést a minisztérium.

MTI grafikaMTI grafika


A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, emellett arra kérik a lakosságot, ha megbetegedett állatról szereznek tudomást, minél előbb értesítsék az állatorvost, vagy az illetékes hatóságokat, hogy a betegség terjedést hatékonyan meggátolhassák. Emellett arról is tájékoztatott, hogy az elpusztult állatokat tilos elásni, vagy illegálisan kidobni, ebben az esetben a rendőrség bűnügyi eljárást indít az érintett gazdák ellen. A valós fertőzés gyanújának bejelentése esetén az állatok belsőszerveiből vett minta alapján a laboratóriumi vizsgálatot leghamarabb 24-36 óra alatt végzik el az állategészségügyi szakemberek. Az elhullott állatok fizetett állami kártérítés összege a sertések piaci árának függvényében változik, a bejelentett károk esetén egy, erre a célra létrehozott bizottság határozza meg a kárpótlék összegét.

Az első afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat Kovászna megyében múlt pénteken regisztrálták a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Örkő negyedben, vasárnap pedig újabb esetre derült fény Sepsikőröspatakon.

A fertőzés felfedezése után az Örkő környéki sertéseket leölték, a tetemeket a hatóság szakemberei megsemmisítették, a fertőzés helyszínén elvégezték a fertőtlenítési munkálatokat, valamint a vírus terjedésére vonatkozó megelőzési tervet is kidolgoztak.

Sikó Barabási Sándor elmondása szerint bár a megelőző intézkedéseket végrehajtották, 72 állatot pusztítottak el, de ennek ellenére is a fertőzés tovább terjedt. Sepsikőröspatakon egy háztáji gazdaságban fertőződtek meg sertések. A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság az újonnan felfedezett eset köré három kilométer sugarú körben védelmi, tíz kilométeres körben megfigyelési övezetet hozott létre. A főállatorvos azt is elmondta, az Örkő környékén kijelölt góc körüli fertőzési övezet 3 kilométer, amelyet 45 napig tartanak megfigyelés alatt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS