2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több állami hatóság kivizsgálásba kezdett az illegálisan műtéteket végző olasz álorvos ügyében

2019. február 05. 19:21, utolsó frissítés: 2019. február 06. 09:33

Belső kivizsgálásba kezdett a bukaresti közegészségügyi igazgatóság (DSP) annak megállapítására, hogy milyen körülmények között kapott orvosi bélyegzőt Matteo Politi olasz állampolgár, aki több klinikán is műtéteket hajtott végre, anélkül, hogy erre joga lett volna - írja az Agerpres hírügynökség.


A fővárosi közegészségügyi igazgatóság tájékoztatásában kijelenti, Matteo Politi nevére 2018 márciusában állította ki az orvosi bélyegzői sorszámot az Orvosi Információs és Biostatisztikai Iroda. Az intézmény vezetősége belső kivizsgálást tart, és a törvényes eljárás értelmében a közegészségügyi igazgatóság fegyelmi bizottságának bevonásával elemzi, miként történhetett meg, hogy a hivatal egyik tisztviselője jóváhagyta Matteo Politi kérelmét - derül ki a DSP honlapján közzétett tájékoztatásból.

Ebben azt is közli az intézmény, hogy a Politi számára bélyegzői kódot jóváhagyó alkalmazottat a kivizsgálás lezárásáig egy másik osztályra helyezték át.

Az Orvosi Információs és Biostatisztikai Iroda széles körű ellenőrzésbe kezdett annak megvizsgálására, hogy milyen körülmények között bocsátották ki az orvosi bélyegzői kódokat a 2018-as év folyamán.

A közegészségügyi igazgatóság ugyanakkor leszögezi, mélységesen sajnálja a történteket, és mindent megtesz, hogy hasonló eset a jövőben ne ismétlődhessen meg.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter az eset kapcsán azt nyilatkozta, az általa vezetett szaktárca nem ismerte el az olasz férfi orvosi oklevelét, ennek hiányában pedig nem kaphatta meg az orvosi kamara jóváhagyását hivatása szabad gyakorlásához. Így törvénytelenül alkalmazták munkáltatói - tette hozzá Pintea.

Az orvosi kamara pedig az Agerpres hírügynökséggel azt közölte, hogy Politi Matteo nem szerepel tagjai között, és ideiglenes működési engedélyt sem állított ki ilyen névre.

Ahhoz, hogy valaki orvosi hivatását gyakorolhassa Románia területén, vagy tagja kell hogy legyen az orvosi kamarának, vagy ideiglenes engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet szintén az orvosi kamara állít ki.

Az orvosi kamara büntetőjogi feljelentést tett, a minisztérium pedig szintén kivizsgálást indított az ügyben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS