2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gunther Krichbaum felkérte Toader minisztert, hogy támogassa a román jelöltet az európai főügyészi tisztség megszerzésében

2019. február 07. 19:15, utolsó frissítés: 19:15

Felkérte a német parlament alsóháza (Bundestag) európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője, Gunther Krichbaum Tudorel Toader igazságügyi minisztert, hogy támogassa Laura Codruţa Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre.

Bukaresti sajtótájékoztatóján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa rámutatott, Kövesi hozzáértése megkérdőjelezhetetlen, "gyakorlatilag erre a tisztségre predesztinálták", és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Franciaország és Németország - amelyek jelöltjei a második és a harmadik helyet foglalják el a három nevet tartalmazó jelöltlistán - kompromisszumra jussanak, és a "román jelöltnek kedvező megoldást találjanak".

"Azzal a kéréssel fordultam a román igazságügyi miniszterhez, hogy támogassa a román jelöltet, mivel van esélye e magas európai tisztség megszerzésére, de saját emberei fékezik" - fogalmazott Gunther Krichbaum, hozzátéve, Laura Codruţa Kövesi a jogállam elveiért és a korrupció ellen harcolt Romániában, ezért támogatást érdemel.

A Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának küldöttsége kedd óta tartózkodik Bukarestben. A delegációt vezető Gunther Krichbaum szerint látogatásukat az indokolja, hogy 2019 első félévében Románia tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét, "de Románia esetében még van egy másik tematika is, nevezetesen a jogállam és a demokrácia". A küldöttség megbeszélést folytatott a román parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjaival, Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel és Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel, az alkotmánybíróság elnökével, Valer Dorneanuval valamint Laura Codruţa Kovesi volt DNA-főügyésszel is.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS