2021. aug. 5. csütörtökKrisztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szolidaritási nyilatkozatban állt ki az MTA mellett a BBTE Bölcsészettudományi Karának magyar tagozata

2019. február 09. 11:59, utolsó frissítés: 15:02

Szolidaritási nyilatkozat adott ki az Magyar Tudományos Akadémiát érintő helyzetről a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar tagozata. Mint írják: "a legmesszemenőbben szolidaritást vállalnak a Magyar Tudományos Akadémiával és az MTA kutatóintézeteivel, támogatják az Akadémiai Dolgozók Fórumát abban a tiltakozásban, amelyet az MTA autonómiájáért, a tudomány függetlenségéért, a kutatói munkahelyek stabilitásáért indított".


Mint a nyilatkozatban kifejtik, az elmúlt hetekben a Magyar Tudományos Akadémiát és kutatóintézeteit méltatlan és elfogadhatatlan támadások érték, és a tervezett átszervezési intézkedések a kutatóintézetek puszta létét veszélyeztetik.

"A finanszírozás önkényes átalakítása, a tudományos kutatás autonómiájának súlyos csorbítása, a médiában indított lejárató kampányok, a tudomány (köztük a humán tudományok) szerepéről való egyoldalú és korszerűtlen gondolkodás felelőtlen módon sodor veszélybe egy csaknem két évszázados intézményt, és felbecsülhetetlen kárt okoz a nemzeti műveltségnek és az összmagyar tudományosságnak, tudományterületek egészét veszélyezteti, kutatói életpályák sokaságát lehetetleníti el" - áll az intézet honlapján közzétett nyilatkozatban.

"A Babeș–Bolyai Tudományegyetem az 1872-ben alapított Kolozsvári Tudományegyetem, a második magyar egyetem jogutóda, Románia legnagyobb és legrangosabb egyeteme, s egyben legnagyobb magyar egyetemi közössége, az MTA mindenkori partnere. A Magyar Tudományos Akadémia hagyományosan fontos szakmai mintája és partnere a szűkebb közösségünkben zajló szakmai munkának is: ezért is bízunk abban, hogy a tervezett átszervezési és finanszírozási intézkedéseket nem foganatosítják, s az MTA és intézetei nívós eredményeikhez és a nemzetközi tudományos élethez méltó körülmények között folytathatják tevékenységüket" - zárul a nyilatkozat.

A BBTE BTK magyar tagozata nevében a nyilatkozat aláírói dr. T. Szabó Levente dékánhelyettes, a magyar tagozat vezetője, dr. Benő Attila, a Magyar és Általános Nyelvészeti Intézet vezetője, dr. Berszán István, a Magyar Irodalomtudományi Intézet vezetője, dr. Szabó Árpád Töhötöm, a Magyar Néprajz és Antropológia Intézet vezetője voltak. (hírszerk.)

A további szolidaritási nyilatkozatok itt nézhetők meg az Akadémiai Dolgozók Fórumának honlapján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS