2021. aug. 5. csütörtökKrisztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A BBTE Magyar Történeti Intézete oktatói szolidaritást vállalnak az MTA Történettudományi Intézettel

2019. február 09. 12:34, utolsó frissítés: 21:16

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete dolgozói szolidaritási nyilatkozatot adtak ki az MTA Történettudományi Intézete mellett. "Szeretnénk támogatásunkat és szolidaritásunkat kifejezni az MTA kutatóhálózatában dolgozó kollégákkal. Egyúttal reményünket fejezzük ki, hogy az akadémiai kutatóhálózat esetleges reformjára egy – az érintettekkel konzultálva kidolgozott és jól átgondolt – terv szerint kerül sor" - írják a nyilatkozatban.


Idézzük a szerkesztőségünkbe is eljuttatott nyilatkozatot:

"A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben folyó munka eredményei jól ismertek mind a belföldi, mind a külföldi szakemberek előtt. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete is kiváló kapcsolatokat ápol az MTA BTK Történettudományi Intézetével, amely az elmúlt fél évszázadban központi helyet töltött be a magyar történelem kutatásának terén. A két intézet együttműködési szerződést is kötött, amelynek keretében mindig számíthattunk a kiválóan felkészült kollégák segítségére. Több sikeres közös rendezvényünk is volt az elmúlt évek folyamán. Ugyancsak mindig számíthattunk a BTK Régészeti és Művészettörténeti Intézetének, illetve a MTA TK Kisebbségkutató Intézetének munkatársaira is. E gyümölcsöző együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy intézetünk – a kisebbségi létkörülmények ellenére is – megfelelően tudta és tudja ellátni feladatát a jövendő kutatók és tanárok képzésében.

Intézetünk oktatói ezért is figyelik aggodalommal a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átalakításáról érkező híreket. A tervezett átszervezés ugyanis – többek között – nem veszi figyelembe az általunk jobban ismert humán- és társadalomtudományok sajátosságait és szerepét. Attól tartunk, hogy a kellően át nem gondolt átalakítás visszafordíthatatlan károkat okoz, és visszaveti a magyar tudományos élet fejlődését, közelebbről a történetkutatás jól átgondolt, közösen megvalósítandó távlati terveinek sikerét kockáztatja. Sok olyan fontos téma kutatása ellehetetlenül, amelyek rövid távú projektek keretében nem megvalósíthatók".

A nyilatkozat aláírói a kolozsvári Magyar Történeti Intézet oktatói: Bajusz István, Bogdándi Zsolt, Fehér Andrea, Ferenczi Szilárd, Flóra Ágnes, Fodor János, Gálfi Emőke, Gurka-Balla Ilona, Hegyi Géza, Hunyadi Attila Gábor, Kovács András, Kovács Zsolt, Lupescu Makó Mária, Molnár-Kovács Zsolt, Nagy Róbert Miklós, Pakó Klára, Pál Emese, Pál Judit, Rüsz-Fogarasi Enikő, Sipos Gábor, Szőcs Péter, Toth Szilárd, W. Kovács András. (hírszerk.)

A további szolidaritási nyilatkozatok itt nézhetők meg az Akadémiai Dolgozók Fórumának honlapján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS