2020. október 24. szombatSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Néda Zoltán: a Kolozsvári Akadémia Bizottságot nem érintik az MTA körüli változások

2019. február 10. 14:36, utolsó frissítés: 14:54

Tudomása szerint az MTA kutatóintézeteit érintő változások nem lesznek hatással a Kolozsvári Akadémia Bizottság (KAB) finanszírozására - mondta el megkeresésünkre Néda Zoltán, a bizottság elnöke. Nemrég láttak napvilágot azok a hírek, amelyek szerint a magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium jelentősen átalakítaná a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozását és, amennyiben ezt a testület nem fogadja el, akkor magát a teljes kutatóhálózatot is felszámolnák. Néda Zoltánt azért kérdeztük, hogy megtudjuk, hogy ezek a változások érintenék-e az MTA területi bizottságaként működő kolozsvári szervezetet is, amelyet 2007-ben hoztak létre.

A bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországról érkező támogatások az idén is növekedni fognak, mint ahogy a múlt évben is növekedtek. A KAB elnöke hangsúlyozta, hogy a változások a szervezetet “semmi szín alatt” nem érintik, hiszen a bizottság nem kutatóintézetként működik, hanem az MTA Erdélyben tevékenykedő külső- és köztestületi tagjait foglalja magába.

Arra a kérdésünkre, hogy a Kolozsvári Akadémia Bizottságnak mi az álláspontja az MTA kutatóintézeteinek átalakításával kapcsolatban, Néda szűkszavúan azt nyilatkozta, hogy “a KAB álláspontja mindenben, száz százalékosan ugyanaz, mint az MTA álláspontja. Nem is lehet más, mivel itt Erdélyben mi vagyunk az MTA.” (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS