2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szolidaritási nyilatkozatban álltak ki az MTA mellett a BBTE Magyar Filozófiai Intézetének oktatói is

2019. február 10. 18:01, utolsó frissítés: 18:40

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete szolidaritási nyilatkozatban közölte álláspontját a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézeteinek tervezett átalakításával kapcsolatosan.

Az intézet által kibocsájtott sajtóközlemény szerint a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete aggodalommal szemléli a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézetei szervezeti struktúrájának, illetve finanszírozásának átalakítására irányuló terveket.

„Az akadémiai kutatás kormányfelügyelet alá helyezése, finanszírozásának drasztikus csökkentése és a kutatóintézetek szétdarabolása a kutatóhálózatok munkájának ellehetetlenítését, tudományos kutatók tömeges elbocsájtását és kivándorlását, illetve a humán- és társadalomtudományok társadalmi megbecsültségének az aláásását eredményezhetik. A tervezett intézkedések negatívan befolyásolják nemcsak a magyarországi közszellemet és a nemzeti műveltséget, hanem az összmagyar tudományosságot és Magyarország nemzetközi tudományos elismertségét is”- írja az intézet sajtóközleménye.

A közlemény szerint a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézetének munkatársai, hallgatói és végzettjei az évek során számtalanszor dolgoztak együtt az MTA Filozófiai Kutatóintézetének munkatársaival, mind nemzeti, mind pedig nemzetközi együttműködések keretében.

„Az elért eredmények visszaigazolták a magyarországi és a romániai magyar filozófiai és filozófiatörténeti kutatás fontosságát, mind a Kárpát-medencei magyar nyelvű egyetemi képzés nyelvi-kulturális horizontja, mind a tudományos kutatóknak a nemzetközi tudományosságban való részvétele szempontjából. A BBTE Magyar Filozófiai Intézetének munkaközössége együttérez az MTA átszervezés előtt álló kutatóintézeteinek munkatársaival, támogatja az Akadémiai Dolgozók Fórumát az MTA autonómiáját és az alapellátás feltétel nélküli biztosítását követelő tiltakozásukban, és román, illetve külföldi szakmai partnereivel együtt figyelemmel kíséri a magyarországi tudományosság sorsának alakulását”- áll az intézet állásfoglalásának szövegében.

Az állásfoglalást a BBTE Magyar Filozófiai Intézetének oktatói írták alá, név szerint: Demeter Márton Attila, Gergely Péter Alpár, Gregus Zoltán, Kerekes Erzsébet, Soós Amália, Szigeti Attila, Ungvári Zrínyi Imre és Veress Károly. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS