2022. december 7. szerdaAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A BBTE vezetősége is kiállt az MTA mellett

2019. február 11. 16:32, utolsó frissítés: 18:12

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem támogatja a MTA körüli bizonytalanság megnyugtató rendezését, írja a tudományegyetem honlapján közzétett állásfoglalás.


„A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Románia egyik vezető felsőoktatási intézményeként a folytonos fejlődés és a nyitás híve. Véleményünk szerint a felsőoktatásnak a humboldti szellemben, kutatási eredmények beépítése révén kell megvalósulnia. A BBTE számára kiemelten fontos az együttműködés más hazai és külföldi felsőoktatási intézményekkel, kutatóközpontokkal, hiszen ezek a kapcsolatok a biztosítékai a nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódásnak. A Magyar Tudományos Akadémiával és kutatóintézeteivel való együttműködésünk különleges, kiemelt fontossággal bír multikulturális jellegünk miatt is. A BBTE jelentős számú közös kutatási és oktatási projekt keretében működött és működik együtt az MTA-val, az MTA kutatóintézeteiben számos oktatónk szerzett és szerez tudományos fokozatot, munkatársai közül többen járultak és járulnak hozzá egyetemünk fejlődéséhez társult oktatóként. Mindezek értelmében aggódva figyeljük az MTA és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanságot”- áll az egyetem állásfoglalásának szövegében.

Az egyetem állásfoglalása szerint a magyarországi döntéshozó szervekhez hasonlóan is a BBTE is fontosnak és támogatandónak tartja az alkalmazott kutatást, az innovációt, de ezt az alapkutatás fenntartása és hatékony támogatása nélkül nem tartja megvalósíthatónak.

„Az alkalmazott kutatásokra való fókuszálás az alapkutatások által létrehozott tudásba való ágyazottság mellőzésével a valós innováció hiányához és csökkent versenyképességű technológiák létrejöttéhez vezet. Nem véletlen, hogy az Európai Unió az alkalmazott kutatások és az innováció támogatásával párhuzamosan az alapkutatásokat is támogatja az Európai Kutatási Tanácson keresztül, illetve hasonló támogatási filozófiát alkalmaz az Amerikai Egyesült Államok is a kutatástámogatás terén. Reméljük, hogy az MTA és kutatóintézeti hálózatának helyzete az MTA számára megnyugtató módon rendeződik, ami lehetővé teszi további gyümölcsöző együttműködésünket ezzel a mind hazai, mind nemzetközi téren nagy elismertségnek örvendő intézménnyel”- áll a BBTE vezetősége által kibocsájtott állásfoglalás szövegében.

------------------------------------------

Frissítés: Még a BBTE vezetőségének közös nyilatkozata előtt
megjelent a BBTE Szociológia és Szociális Munka karának, román és magyar intézeteinek közös közleménye is, amelyben a kar mindkét intézetének oktatói szolidaritási nyilatkozatban álltak ki az MTA mellett.
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS