2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ elmagyarázta, hogy miért nem támogatta a gyermeknevelési pótlék 150 lejre emelését

2019. február 11. 17:39, utolsó frissítés: 2019. február 14. 12:56

A szenátus múlt hétfőn (2019. február 4-én) leszavazta azt a két PNL-s képviselő által benyújtott törvénymódosítási javaslatot, amely a két éven aluli gyermekeknek járó 200 lejes gyereknevelési támogatás 300-ra, a két éven felülieknek járó támogatás 84-ről 150 lejre való növekedését javasolta. (Korábban a PNL által megosztott információk alapján tévesen azt állítottuk a hírben, hogy a támogatás 200 lejre való megemelését javasolták volna a liberális párti képviselők - szerk. megj.)

A törvénymódosító javaslatot akkor 58 nem szavazattal, 36 igen ellenében elutasította a szenátus. A szavazásnál jelen lévő 6 RMDSZ-es szenátor Derzsi Ákos, Fejér László Ödön, Császár Károly Zsolt, Antal István Lóránt, László Attila és Novák Csaba Zoltán nemmel szavazott a javaslatról.

A RMDSZ-nek a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a szövetség szenátusi frakciója azért nem támogatta a törvénymódosító javaslatot, mert az "visszaható erejű rendelkezést tartalmaz, formahibás és alkalmazhatatlan".

A szövetség közleményében azt írja, hogy ki fogják kijavítani a képviselőházban a törvénymódosítási javaslatot, hogy a két éven aluli gyermekeknek járó 200 lejes támogatás 300-ra, a két éven felülieknek járó támogatás pedig 84-ről 150 lejre növekedhessen.

„A szenátus a tervezettnél három héttel rövidebb határidő alatt volt kénytelen a tervezetről tárgyalni, így nem maradt idő azt módosítani. Következésképpen, az RMDSZ szenátorai nem szavazták meg a formahibás tervezetet, amely azt írja elő, hogy a benne foglalt rendelkezés idei év január elsejétől már hatályos, mindamellett, hogy a parlament két háza még nem döntött róla. A tervezetet a képviselőházban fogjuk módosítani: kijavítjuk a jogi hibát azért, hogy a parlament egy jó és alkalmazható tervezetet fogadhasson el, és a gyermeknevelési pótlék növelése mellett dönthessen” – nyilatkozta az ügy kapcsán Cseke Attila szenátusi frakcióvezető. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS