2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös nyilatkozatban állt ki az MTA mellett a Magyar Filozófiai Társaság és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság

2019. február 13. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

A Magyar Filozófiai Társaság és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság
közös nyilatkozatban fejtette ki álláspontját a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének jövőjével kapcsolatban.

„A Magyar Filozófiai Társaság (MFT) a magyar nyelvű filozófiai kultúra ápolását szolgáló, 1901-ben alapított szakmai szervezet, amely – mások mellett – olyan gondolkodók vezetésével, mint Böhm Károly, Alexander Bernát, illetve Pauler Ákos virágzó filozófiai életnek volt elismert kerete. A pártállami időszakban nem működhetett, a rendszerváltás táján, 1987-ben szerveződhetett újjá. Minden korszakában az európai hagyományok szellemében ideológiamentesen működő szakmai szervezet volt. Az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság (EMFT) megalakulásától fogva szorosan együttműködik az MFT-vel a Kárpát-medence magyar filozófiai kultúrájának feltárása, életben tartása és korszerű művelése érdekében. A Magyar Filozófiai Társaság és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság elnöksége fokozódó aggodalmát fejezi ki a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézetei szervezeti és finanszírozási struktúrájának
átalakításával kapcsolatban, különösen, ami a MTA BTK Filozófiai Intézetének jövőjét illeti”- áll a két társaság közös nyilatkozatában.

A nyilatkozat szerint ebben az intézetben a magyar filozófiai élet aktív résztvevőinek jelentős része dolgozik, az elmélyült kutatás mellett a legkülönbözőbb módokon bekapcsolódva az egyetemeken zajló oktatási folyamatokba is.

„Tapasztalataink szerint az Intézethez tartozó kutatók az általánosan és joggal elvárt magas szintű nemzetközi együttműködés mellett, igen nagy szerepet játszanak a Kárpát-medence magyar nyelvű filozófiai kultúrájának fenntartásában és továbbfejlesztésében. A MTA BTK Filozófiai Intézetének megszüntetése vagy megszüntetéssel felérő átalakítása a finanszírozás drasztikus csökkentése és ezzel munkájának ellehetetlenítése révén, a kutatók elbocsájtásával, a magyar nyelvű filozófiai közösségből való kiválásával járna, és további lépést jelentene a filozófia, valamint a humán és társadalomtudományok társadalmi megbecsültségének csökkenésében. Ezek a fejlemények ártanának a magyarországi közgondolkodás és a nemzeti műveltség színvonalának, és hátrányos helyzetbe hoznák az összmagyar tudományosságot is. A MFT és az EMFT által képviselt magyar filozófusok, kutatók és tanárok évek óta rendszeresen együttműködnek az MTA Filozófiai Intézetének munkatársaival, mind nemzeti, mind pedig nemzetközi tudományos fórumokon. Munkájuk eredményessége meghatározó jelentőségű az egész Kárpát-medencei magyarság filozófiai hagyományainak a feltárása, és a magyar nyelvű műveltség és oktatás színvonala, valamint a határon túli tudományos intézmények eredményeinek a magyar és a nemzetközi tudományosságban való megjelenése szempontjából”- írja a két társaság közös állásfoglalásának sajtóközleményében.

A Magyar Filozófiai Társaság és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság tisztelettel kéri az MTA és az ITM felelős döntéshozóit, hogy tegyék lehetővé az MTA BTK Filozófiai Intézet említett kutatótevékenységének és nemzetközi együttműködési projektjeinek folytatását az eddigi szinten az alapellátás biztosításával és a kutatási projektek finanszírozásával. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS