2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Maros Megyei RMDSZ elnöke is megszólalt a főtéri mélygarázs ügyében

2019. február 14. 13:24, utolsó frissítés: 14:13

Péter Ferenc, a Maros Megyei RMDSZ elnöke szerkesztőségünkhöz juttatta el állásfoglalását a Marosvásárhely főterére tervezett mélygarázs ügyében. Az állásfoglalás szövegét az alábbiakban tartalmi változtatások nélkül közöljük:


Sajnálatos módon a marosvásárhelyi RMDSZ szervezet vezetői napok óta félretájékoztatják a megyeközpont főtere alá építendő mélygarázs ügyében a közvéleményt. Szeretném világossá tenni, hogy a Maros megyei szervezet Területi Állandó Tanácsának nem volt erre vonatkozó politikai döntése. Egyetlen döntés 2018 novemberében született, amelyben az ügy elhalasztását kértük a marosvásárhelyi tanácsosoktól.

Ma is ez a döntés van érvényben. Tekintettel arra, hogy új útmutatás nem született, a marosvásárhelyi frakció saját hatáskörben hozta meg az említett döntést. Következésképp a politikai felelősség teljes mértékben a marosvásárhelyi szervezet és a frakció vezetőit illeti.

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének Alapszabályzata a 45. paragrafus 8-9-10 pontjaiban arra kötelezi a helyi és városi szervezeteket, hogy olyan horderejű kérdésekben, amelyek az egész települést érintik, egyeztessenek a megyei szervezet döntéshozó és végrehajtó testületeivel, ugyanakkor csakis a megyei elnökkel folytatott előzetes konzultációt követően hozhatnak politikai döntéseket, kezdeményezhetnek tárgyalásokat, vehetnek részt politikai egyeztetéseken.

Amennyiben ezeket a szabályzati előírásokat a marosvásárhelyi szervezet vezetői betartották volna, úgy nem lett volna szükség a Területi Állandó Tanács ilyen irányú határozatára. Az alapszabályzat és a TÁT határozatának világos útmutatása ellenére, sem a főtérre tervezett mélygarázs, sem pedig az egész város jövőjét meghatározó bankhitellel kapcsolatosan egyeztetés a város és a megyei szervezet vezetői között nem történt.

Magyary Előd frakcióvezető-helyettes által tett nyilatkozat, miszerint „bizonyos politikai egyeztetések árában” keresendő az RMDSZ-frakció támogató szavazata, mindennek fényében elfogadhatatlan és a szervezet életében példa nélküli. Ezt a frakcióvezető-helyettes vonatkozásában a Maros megyei szervezet a hatáskör súlyos túllépésének tekinti, és a soron következő TÁT ülésen a kialakult helyzetet is mérlegelve hozza meg erre vonatkozó döntéseit. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS