2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi azt kérte, hogy cseréljék le az ellene bűnvádi eljárást folytató ügyészeket

2019. február 15. 15:19, utolsó frissítés: 15:19

Megkérdőjelezte az ellene bűnvádi eljárást folytató ügyészek elfogulatlanságát, és lecserélésüket kérte Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, akit gyanúsítottként idézett be pénteken a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ).

Az európai főügyészi posztra esélyesként pályázó Kövesit elmondása szerint hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják - a DNA által korrupcióval vádolt, az eljárás elől külföldre menekült - Sebastian Ghita volt parlamenti képviselő és médiamágnás tavaly decemberi feljelentése alapján.

A média szerint az az Adina Florea SIIJ főügyész-helyettes jár el Kövesi ügyében, akit a román igazságügyi miniszter kétszer is Kövesi utódjaként jelölt a DNA élére, de Klaus Johannis államfő következetesen megtagadta kinevezését.

A kihallgatásról távozó Kövesi elmondta: mind Florea, mind az eljárást felügyelő SIIJ-főügyész ellen elfogultsági óvást terjesztett be. Azt is közölte, hogy az ügyész nem rendelt el ellene hatósági felügyeletet, és nem kezdeményezett ellene más kényszerintézkedést.

Ha eltiltották volna az ország elhagyásától, Kövesi nem utazhatott volna el Brüsszelbe, ahol a hónap végén tartják az európai főügyészi posztra pályázó, a szelekciós bizottság rövid listáján szereplő három jelölt meghallgatását az Európai Palamentben.

Kövesi sajtónyilatkozatában ártatlannak mondta magát, lejárató kampánynak nevezte meggyanúsítását. Úgy értékelte: nem véletlen beidézésének időzítése, mint ahogy szerinte az sem véletlen, hogy - állítása szerint - fegyelmi eljárások indultak azon bírák és ügyészek ellen, akik nyilvánosan szót emeltek az igazságszolgáltatás átszervezését és a büntetőjog módosítását célzó, tüntetéseket és nemzetközi tiltakozás kiváltó tavalyi törvénymódosítások ellen.

A több korrupciós ügyben is vádlottként szereplő, Szerbiában politikai menedékjogot élvező Sebastian Ghita tavaly decemberben közölte, hogy bűnszövetkezet létrehozásáért feljelentette Kövesit az SIIJ-nél.

A volt politikus azt állította, hogy Kövesi felkérésére 2011-ben ő fizette ki a nemzetközi körözés alatt álló, Indonézia által Romániának kiadott Nicolae Popa hazaszállításának 200 ezer eurós költségeit. Ghita szerint Kövesinek, aki 2011-ben Románia legfőbb ügyésze volt „senki sem mert nemet mondani”.

Kövesi a gyanúsítást koholmánynak nevezte és azt állította: azóta a rendőrség is közleményben tisztázta, hogy Popa repatriálásának költségeit a belügyminisztérium fedezte. Popát egy több mint százezer kisbefektető megkárosító pilótajáték, az úgynevezett Országos Befektetési Alap (FNI) szervezése miatt távollétében ítélte jogerősen 15 év börtönbüntetésre a román bíróság. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS