2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány sürgősségi rendeletben szabályozta az Európai Ügyészség ügyészeinek kiválasztását is

2019. február 20. 17:05, utolsó frissítés: 17:05

A kormány kedden a ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályain módosító botrányos kormányrendelet mellett elfogadott egy másik sürgősségi rendeletet is az Európai Ügyészségbe küldendő ügyészek kiválasztásának szabályairól - adta hírül a Nine O’Clock angol nyelvű hírportál.

A rendelettel megkívánják adni a törvényes alapját ezen ügyészek kiválasztásának. A tagállamoknak március 31-ig kell kijelölniük azokat az ügyészeket, akik majd az Európai Ügyészségnél fognak dolgozni. Kezdésként Románia három jelöltet küld Brüsszelbe, hogy ott kiválasszák, hogy közülük ki lesz az ügyész - mondta el Viorica Dăncilă miniszterelnök a kormányülés kezdetén.

A Legfelső Bírói Tanács (CSM) kedden tárgyalt az ügyészek kiválasztását szabályozó sürgősségi kormányrendelet-tervezetről. A testület pozitívan bírálta el az Európai Ügyészség létrehozásáról szóló, 2017. október 12-i (EU) 2017/1939 európai tanácsi rendelet végrehajtásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet. A plénum arról is döntött, hogy a pozíciót bírók is betölthetik, ebben az esetben a rangidőre és bírói követelményekre is tekintettel kell lenni. A múlt év végén egy hasonló tervezetet vitattak meg a tanács.

A kormányrendelet szerint az igazságügyi miniszter nevezné ki azt a három jelöltet, akikből európai ügyész válhat. A jelölteket egy interjút követően választja ki egy kiválasztási bizottság, amelynek az igazságügyi miniszter fog elnökölni. A bizottságban helyet kap a Legfelső Bírói Tanács egy tagja, akit a testület választ ki, a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék mellett működő Ügyészség egyik reprezentánsa, akit a legfőbb ügyész nevez ki, illetve az igazságügyi miniszter által kinevezett büntetőügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködés szakértő. Az interjún olyan ügyészek vagy bírók vehetnek részt, akiknek 15 éves munkatapasztalata van a román igazságügyi rendszerben vagy pénzügyi bűncselekmények és a büntetőügyekben nemzetközi igazságügyi együttműködésben folytatott büntetőeljárásokban vagy bírói döntésekben.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a kormányrendelet elfogadását követően elmondta, hogy az ügyész-jelöltek kiválasztás az igazságügyi minisztériumban fog lezajlani és “nem a Legfelső Bírói Tanácsnál vagy máshol”.

Az Európai Ügyészség 2020 végén kezdi meg a tevékenységét. Az ügyészséggel részletesen foglalkoztunk ebben a korábbi cikkünkben.

Az Európai Ügyészség főügyészének kiválasztása most van folyamatban. A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét, Laura Codruța Kövesit tartják az egyik favoritnak a tisztségre.

A döntés valószínűleg a hónap végén fog megszületni, ugyanis az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) február 25-én és 26-án ülésezik. (Nine O’Clock)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS