2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A SRI és a DNA együttműködésének tisztázását kérte Horváth Anna perében a védőügyvéd

2019. február 20. 19:59, utolsó frissítés: 2019. február 26. 13:38

Horváth Anna védőügyvédje, Sergiu Bogdan arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy fogadja el, és továbbítsa az alkotmánybíróságnak a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) együttműködésének tisztázására vonatkozó óvását. Ha az indítványt a bíróság elfogadja, az több hónappal elnyújthatja a per tárgyalását - írja a maszol.ro bukaresti tudósítója Kolozsvár volt alpolgármesterének szerdai tárgyalásáról.

A tudósítás szerint Horváth Anna ügyvédje szerdán az említett mellett más indítványokat is benyújtott. Kérte többek között a vád alapját képező hangfelvételt megvizsgáló szakértő kihallgatását, illetve az Országos Kriminalisztikai Intézet (INEC) megállapításainak tisztázását. Erre azért volt szükség, mert a bíróság által felkért szakember szembemenve a bírói döntéssel, a hangvevő készülék megvizsgálása nélkül végezte el a hanganyag elemzését. Állítólag azért, mert nem sikerült a szolgálat munkatársa által használt magnó nyomára akadnia. A SRI kolozsvári illetékesei a magnó eltűnése miatt halasztást is kértek.

A bíróságra bizonyítékként benyújtott hangfelvételt a metaadatai szerint 2016. május 13-án készítették, és a hangállományt három nappal később módosították. Sergiu Bogdan a Szabadságnak úgy nyilatkozott a tárgyalás után, hogy szerintük módosítottak a digitális állományon. Érvelése szerint ha valaki semmit sem változtat a fájlon, és nem menti le újra, akkor annak az eredeti dátuma őrződik meg. A védelem szerint levágták a felvétel első 9 percét, ami a beszélgetésnek releváns része volt, akkor hangzott el, hogy miért találkozott Horváth Anna és Fodor Zsolt. A Maszol.ro tudósítása szerint az ügyvéd a tárgyaláson ugyan nem mondta ki, de érzékeltette, hogy az említett beszélgetésrészlet éppen azért maradt ki, mert annak bemutatása ellenkezne a vád érdekeivel.

A hangfelvétel tartalmának megrostálásához kapcsolódik a benyújtott alkotmányossági kifogás is. A tárgyalási beszámoló szerint Horváth Anna ügyvédje azt állította, hogy több ponton is sérti az alaptörvényt a hatályos eljárás, amely lehetővé teszi a SRI által végzett nemzetbiztonsági lehallgatások "korlátlan felhasználását" olyan büntetőperekben, amelyeknek tárgya nem valamilyen, a nemzetbiztonság elleni cselekmény. Az ügyvéd azt is aggályosnak tartja, hogy a lehallgatás során szerzett információt a SRI megrostálja, ezzel lényegében ők döntenek arról, hogy miből lesz bizonyíték, holott elvileg ez az ügyész és a nyomozó dolga lenne. Ezért az ügyvéd érvelése szerint az eljárás sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Fodor Zsolt jogi képviselője támogatta az indítványok elfogadását, míg a Korrupcióellenes Ügyészség képviselője annak elutasítását kérte. A legfelsőbb bíróság háromfős tanácsának elnöke február 25-re ígérte a benyújtott indítványok elbírálását. Ugyanakkor kitűzte a következő tárgyalás időpontját április 3-ra. Egyben felkérte a vádlottak ügyvédeit, hogy készítsék elő arra a védőbeszédüket.
---------------------------------------------------
Update: Hétfőn a bíróság elutasította a Horváth Anna ügyvédje által benyújtott alkotmányossági óvást. A döntés nem végleges, 48 órán belül megfellebbezhető.

(maszol/szabadsag)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS