2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Borháncs-telepen fog felépülni az új kolozsvári gyermekkórház

2019. február 21. 15:31, utolsó frissítés: 15:33

A Kolozs megyei Tanács elnöke, Alin Tişe, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a megtalálták azt a helyet, ahol fel fogják építeni az új regionális profilú gyermekgyógyászati kórházat, amely egy épületbe gyűjtené össze a városban folyó összes pediátriai szolgáltatást. A kórházat a Kolozsvár Polgármesteri Hivatalával partnerségben építik, Emil Boc polgármester teljes támogatásával.

Alin Tișe elmondta a megyei közegészségügyi igazgatóság képviselőivel folytatott konzultációt követően a gyermekkórház igazgatósága, valamint a megyei tanács és a városháza szakemberei megállapították, hogy Kolozsváron az új gyermekkórház építésének legmegfelelőbb helyen a korábbi Borháncs-telep területén lesz. A kiszemelt terület a Borháncsi és a Szopori út között helyezkedik el, és a környező két elkerülő útról is megközelíthető. A telket a polgármesteri hivatal ingyenesen elérhetővé teszi a kórház számára.

Alin Tișe a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az év végére be szeretnék szerezni az építkezési engedélyeket. A megyei tanácselnök kifejtette abban bízik, hogy az új kórház a kivitelezési szerződés aláírását követően maximum két év alatt felépül. Tișe hozzátette, hogy a kórházat a legmodernebb felszereléssel kívánják ellátni, hogy a legmesszebbmenőbbekig megfeleljenek az európai uniós normáknak.

Ami a projekt megvalósulását illeti Tișe közölte: a kolozsvári városháza jelenleg az övezeti rendezési terv (PUZ) kidolgozásán dolgozik, párhuzamosan a telek a megyei tanács tulajdonába juttatásának eljárásaival. Az átadást követően a megyei tanács végzi el a megvalósíthatósági tanulmányt, a műszaki projektet és a tényleges építést. A megvalósíthatósági tanulmányt egy szakcég készíti el, a tanulmány fogja meghatározza az épület építésének ideális idejét, az épület részletes szerkezetét és a beruházás becsült költségeit.

Az új kórház a jelenleg fennálló 14 gyermekgyógyászati struktúrát fogja egységesíteni, hiszen jelenleg 11 osztály, két részleg, a sürgősségi átvevő egység és a dialízis központ különböző helyeken működnek Kolozsvár területén, mintegy 4 kilométeres körzetben.

Az újonnan épített egészségügyi létesítménynek regionális profilja lesz, és 700 férőhellyel fog rendelkezni, ami 200 hellyel több, mint a jelenlegi kórház kapacitása. Az épület méretét 7 000 és 10 000 négyzetméter közöttire képzelték el. A beruházási költségeket teljes mértékben a megyei tanács költségvetéséből fizetik ki, többéves finanszírozás során.

Jelen pillanatban a Kolozs megyei gyermekkórház gyakorlatilag egész Erdélyt ellátja, hiszen a betegek mintegy 60%-a a szomszédos megyékből származik. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS