2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jobban zavarja a járókelőket a sétatéri varjúriasztó-rendszer Kolozsváron, mint a madarakat

2019. február 22. 11:52, utolsó frissítés: 12:06

Kolozsvár önkormányzata körülbelül egy hónappal ezelőtt szerelhette fel azt a sétatéri riasztórendszert, amely a park nagy számú, sokakat zavaró varjúpopulációját lett volna hivatott távol tartani. Az elképzelés az volt, hogy a rendszer ultrahanglejátszással és lézerfényekkel riasztaná el a madarakat, viszont mind a járókelők, mind a madarászok tapasztalata eddig az, hogy ezek a hangok és fényjátékok jobban zavarják a sétatéren átjáró, időző embereket, mint a varjakat. Az elmúlt hetekben a kolozsváriak különböző csatornákon keresztül jelezték, hogy ez a riasztórendszer hatástalan és zavaró a számukra. A riasztók a Sétatérnek a magyar opera és színház felőli bejáratánál található közvécé, a művészeti és a kémia egyetem épületeire lettek kihelyezve.


Megkérdeztük a Román Madártani Egyesület (SOR) munkatársát, Benkő Zoltánt, hogy madarászként mit gondol a riasztóról, illetve, hogy mi volna egy kíméletesebb megoldás a varjúpopuláció kezelésével kapcsolatosan.

Benkő Zoltán azt mondta, hogy az önkormányzat intézkedése nincs hogy a várt eredménnyel járjon, azaz távol tartsa az óriási varjúpopulációt a városközpontból, mivel a varjak rendkívül intelligens madarak és rövid időn belül felismerik és megszokják ezeket a készülékeket. Elmondta azt is, hogy amikor az városvezetés kikérte a véleményüket a riasztórendszerrel kapcsolatosan, akkor is azt mondták, hogy a varjak valószínűleg kíváncsiságból szétszedik az ultrahangkészülékeket vagy nem fognak velük foglalkozni, miután felismerték, hogy nem jelentenek veszélyforrást.

Végül pedig a madarász kiemelte, hogy a kolozsvári varjúkérdésnek az egyik kulcsfontosságú összetevője az, hogy a város egyre nagyobb, egyre többen vagyunk és egyre több szemetet, hulladékot termelünk. Kolozsváron sem a városban, sem a város környékén a hulladékgyűjtés, tárolás és feldolgozás nincs megoldva. Erre az egyik legjobb példa a pataréti nyílt szeméttelep, amely egy óriási táplálékforrás a varjaknak, de ugyanúgy az időben ki nem ürített szemeteskukák és lerakatok is – jegyezte meg.

Általában télen merül a varjak nagy populációinak jelenléte a városban, mivel, télen jönnek Észak-Európából, a varjak itt állnak meg telelni, ahol sok a táplálék. Szerinte, hiába hoznánk bármilyen drasztikus módszert, mert a madarak mindaddig hozzánk gyűlnének, amíg ki nem pusztulnak, hiszen itt bőven van táplálékuk. Az egyetlen megoldás az volna – folytatta – , hogy a polgármesteri hivatal rendezze a hulladékbegyűjtés és feldolgozás rendszerének kérdését. „Indítsa be a zárt pataréti hulladéklerakatot. Ha ez megvan, akkor a városban is kevesebb varjú fog összpontosulni, vagyis a hulladékfeldolgozó hálózat megléte a populáció létszámának csökkenéséhez vezet, és akkor a kolozsváriakat sem zavarják majd a madarak.” – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS