2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor Kövesi európai főügyészi ambícióiról: az RMDSZ-nek nincs álláspontja a kérdésben

2019. február 22. 22:43, utolsó frissítés: 2019. február 23. 00:06

Kelemen Hunor a kolozsvári kongresszuson tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, hogy a szövetségnek nincs álláspontja azzal kapcsolatban, hogy Laura Codruța Kövesit potenciálisan európai főügyésszé nevezhetik ki. Mint kifejtette, azért nincs, mert Romániában úgy "szocializálódtak" és azt tanulták meg, hogy a politikusoknak nincs beleszólása a főügyészek kinevezésébe.

Európában vannak más szokások, más szabályok, ott a parlament, a politikusok szavaznak erről, de képzeljék el, hogy nálunk, hasonló esetben mekkora botrányt okozna, ha a főügyészt a parlament, a szakbizottság elé hívnák, hogy szavazzanak róla és elmondják, hogy mit gondolnak a személyéről - mondta el ennek kapcsán a szövetségi elnök. Ennek ellenére üdvözlendőnek tartaná azt a számos európai országban működő gyakorlatot, hogy a főügyészt meg lehessen kérdezni a parlamentben is, ezért nem zárkózik el a jelenlegi romániai rendszer megváltoztatásától sem. Továbbá hangsúlyozta, hogy politikusként se nem támogatja, de nem is ellenzi Kövesi kinevezését.

fotó: Gönczy Tamásfotó: Gönczy Tamás


Mint fogalmazott, az RMDSZ következetes akar lenni ebben a kérdésben, ezért nincs politikai álláspontja, mert ha az Európai Parlamentben (EP) létezne ilyen álláspont, akkor itthon is kellene lennie. Ennek megfelelően az RMDSZ-es EP-képviselőik a lelkiismeretük szerint fognak szavazni, mert politikai útmutatást nem adhatnak egy olyan kérdésben, amely számukra nem politikai kérdés.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre azt is közölte, hogy bár annak ellenére, hogy a szövetséget annak idején nem kérdezték meg arról, hogy Románia csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez, ő úgy gondolja, hogy ez a döntés "rendben van és nincs semmi baj vele". (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS