2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Március végére halasztotta a legfelsőbb bíróság Tăriceanu perének tárgyalását

2019. február 25. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

Március végére halasztotta hétfőn a legfelsőbb bíróság Călin Popescu-Tăriceanu perének tárgyalását, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fellebbezett az alapfokú bíróság ítélete ellen, amely felmentette a szenátus elnökét a hamis tanúzás vádja alól.

Tăriceanu nem jelent meg a tárgyaláson. Ügyvédjein keresztül azt üzente, hogy nem kíván tárgyalótermi kihallgatáson részt venni, mert semmi hozzátennivalója nincs ahhoz, amit már elmondott az alapfokú tárgyaláson, viszont minden egyéb ügyben a bíróság rendelkezésére áll.

A bírók azt mondták az ügyvédeknek, hogy Călin Popescu-Tăriceanu megjelenhet a március 25-ére kitűzött következő tárgyaláson, vagy írásban nyilatkozhat arról, hogy nem akar újabb kihallgatáson részt venni.

Másrészt, az ügyész kérte több tanú, köztük Victor Ponta, Dan Motreanu és Dan Andronic ismételt kihallgatását.

Válaszként az ügyvédek tiltakoztak a tanúk újbóli kihallgatása ellen és kérték, hogy a DNA vizsgálja ki, hogy az ügyészek törvényes keretek között rendelték-e el a Călin Popescu-Tăriceanu és volt felesége, Ioana Valmar közötti telefonbeszélgetések lehallgatását.

A bíróság a következő tárgyaláson dönt arról, hogy fogad-e el újabb bizonyítékokat.

Călin Popescu-Tăriceanu ellen hamis tanúzás és bűnpártolás ügyben indult eljárás. A DNA 2016. július 7-én emelt vádat a szenátus elnöke ellen a Snagov-erdő és a Băneasa-farm törvénytelen visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben. A vádhatóság szerint ugyanazon év április 15-én Tăriceanu eskü terhe alatt valótlanságokat állított, amikor kihallgatták az ügyben, megnehezítve ezáltal az igazságszolgáltatás munkáját, a vádlottak felelősségre vonását.

A legfelsőbb bíróság egy háromtagú bírói testülete 2018. május 22-én alapfokon felmentette a szenátus elnökét.

Az ítéletet megfellebbezte a DNA, az ügyet most egy öttagú bírói testület tárgyalja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS