2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Részleges munkabeszüntetéssel tiltakoznak a DIICOT-nál az igazságügyi törvények módosítása ellen

2019. február 25. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Felfüggeszti tevékenységét február 26-a és március 8-a között délelőttönként a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), tiltakozásul az igazságügyi törvényeket módosító 7-es sürgősségi kormányrendelet ellen - döntött hétfőn az intézmény közgyűlése.

A DIICOT ügyészei közgyűlésének hétfői döntése értelmében a február 26-a és március 8-a közötti időszakban reggel 8 és déli 12:20 között sztrájkolni fognak.

Ezekben az órákban kizárólag a sürgősségi esetekkel foglalkoznak majd - tájékoztat a DIICOT.

A hatóság ügyészei ugyanakkor kérik a Nép Ügyvédjét, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet ellen, amely ha életbe lép, súlyosan akadályoztathatja a legfőbb ügyészség, sőt a teljes igazságszolgáltatási rendszer működését, és az ügyészek függetlenségét is korlátozná. A DIICOT az Európai Unió Bíróságával is ismertetni fogja álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Minderről hétfői közgyűlésén döntött a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség. A jelen lévő 231 ügyész közül 221-en szavazták meg a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos állásfoglalást. Eszerint a DIICOT tiltakozik az ellen, ahogy a kormány 6 hónap leforgása alatt négyszer módosította sürgősségi kormányrendelet révén az igazságügyi törvényeket, amelyek valójában organikus jogszabályok és az igazságszolgáltatói rendszer normális működése függ tőlük. Ugyanakkor a kifogásolt kormányrendelet több ponton sérti az alkotmányt - szögezik le az ügyészek.

Az állásfoglalást az alkotmánybírósághoz is eljuttatja a DIICOT. (agerpres)

Nyitókép: VivaFM

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS