2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sógor Csaba szerint Kövesi híre megelőzte a szakmaiságot

2019. február 27. 12:41, utolsó frissítés: 14:14

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint a franciaországi jelölt, Jean-Francois Bohnert felkészültebb, de a Románia soros elnöksége Kövesinek kedvez az EU-tagállamok főügyészségi tisztségének megszerzésében.


Sógort azt követően kerestük meg, hogy Laura Codruța Kövesi kapta a legtöbb szavazatot kedd este az európai főügyészi tisztség három jelöltjének meghallgatása után az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában (CONT).

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő elmondta, még nem szavazott ebben a kérdésben, a tegnapi meghallgatáson a CONT bizottság tagjai kérdezték a jelölteket, illetve szavaztak arról, hogy ki töltse be az Európai Unió újonnan megalapított intézményének vezetői tisztségét.

A tegnap este zajló meghallgatásról a képviselő elmondta, az általános vélekedés szerint a francia Jean-Francois Bohnert szakmailag megfelelőbb, egyrészt azért, mert folyékonyan beszéli a három fő nyelvet, valamint szakmailag is érthetőbb válaszokat adott a feltett kérdésekre. A képviselő szerint Laura Codruţa Kövesi „érzelmileg tudott hatni a LIBE szakbizottság tagjaira”. Hozzátette, a szavazatok alapján szerzett 12 pont szerinte azzal is magyarázható, hogy Kövesi kelet-európai jelölt, ahol sok probléma adódik az uniós pénzek felhasználását illetően. Sógor szerint ugyanakkor a szociáldemokraták (PSD) ellenségesen viselkedtek a DNA volt főügyészével, így Kövesi egyfajta áldozat szerepében tűnt fel a tegnap esti meghallgatáson.

„A meghallgatáson én nem kaptam szót, de egy dolgot kérdeztem volna meg tőle: hogy európai főügyészként engedélyezné, vagy eltűrné az olyan praktikákat, amit a marosvásárhelyi DNA követett el, amikor a szülőket behívatta, és II. Rákóczi Ferenc katolikus iskola diákjainak vallásuk, valamint a hitük felől érdeklődött. A vérprofi jogászok is azt mondták, mint a laikusok, hogy a francia jelölt jobb volt, ugyanakkor Kövesi híre megelőzte a franciaországi jelölt szakmaiságát. Nyilvánvaló, hogy a néppárti lobbi jól működött, és a Néppárt kiáll a román jelölt mellett” - nyilatkozta a képviselő.

Sógor elmondta, a mai LIBE szakbizottság szavazása után a március 7-i következő szakbizottsági ülésen fognak arról vitázni, hogy a parlament miként szavazzon a további kérdésekben, abból kifolyólag, hogy vannak olyan tagállamok is, amelyek nem támogatták az Európai Főügyészség létrehozását. Úgy véli, a nyugatiak többsége azt látja, hogy Románia problémás ország, onnan jön egy jelölt, aki a korrupcióellenes harcot képviseli. Szerinte Kövesi megválasztásához az is kedvezően hozzájárulhat, hogy Románia tölti be az EU soros elnöki tisztségét, így sokan úgy vélik, hogy az európai főügyészi tisztséget is egy román szakembernek kell beöltenie.

A LIBE bizottság ma titkosan szavaz a három jelölt valamelyikéről. Sógor Csaba ennek kapcsán elmondta, hogy véleménye szerint a LIBE szakbizottságban is a tegnapihoz hasonlóan szoros eredmény várható, néhány szavazatnyi különbség fog dönteni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS