2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az elnöknek nincs ideje személyes találkozóra a Beke-ügy kapcsán

2019. február 27. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Február 21-én keltezte azt a válaszlevelet a Államelnöki Hivatal, amelyben tájékoztatták Fejér László Ödön szenátort arról, hogy az általa és id. Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke áltat kért államelnöki audiencia nem jöhet létre. A hírről az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája tájékoztatta szerkesztőségünket.

Az RMDSZ közleménye szerint Gabriel-Cristian Piscociu államtanácsos által aláírt levélben, zsúfolt programjára hivatkozva igyekszik kimenteni Klaus Johannis államelnököt és felhívja a figyelmet arra, hogy az Alkotmány 94-es paragrafusának d. pontja értelmében az államelnök egyéni kegyelemben részesítheti azokat, akik azt írásban kérik a 546/2002-es törvény 4-11-es szakaszának megfelelően.

A szenátor elmondta: „Tisztában vagyunk az Alkotmány és az említett törvény által szabott előírásokkal, de mivel sem Beke István, sem Szőcs Zoltán nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, számunkra nem maradt más mint, hogy id. Dr. Lomnici Zoltán elnök úrral jobb belátásra bírjuk Johannist, aki saját elhatározásából is élhet elnöki kegyelmének gyakorlásáról.

„Ha neki zsúfolt a programja, akkor egy tanácsosának is leoszthatta volna a feladatot, hogy fogadjon bennünket és meghallgassa érveinket. Egy dologra jó volt az általunk kért audiencia, ezután az államelnök nem hivatkozhat arra, hogy nem ismeri a Beke és Szőcs-ügyet. Sajnos, egyre szűkülnek a jogi lehetőségeink ebben a kérdésben, de nem adjuk fel, a közeljövőben újra találkozni akarok azokkal, akik érintettek ebben a kérdésben, hogy megbeszéljük azokat a lehetőségeket, amelyekkel összehangoltan és hatékonyan folytathatjuk küzdelmünket a két ártatlanul elítélt fiatal ügyében”- nyilatkozta Fejér László Ödön.

A szenátor és. id. Dr. Lomnici Zoltán volt főbíró a kialakult helyzetet értékelve úgy döntöttek, hogy az államfő szerintük lekezelő magatartása után az Európa Tanácshoz fordulnak segítségért. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS