2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orban: Románia két nagyszerű győzelmet aratott az EP-ben

2019. február 27. 17:47, utolsó frissítés: 17:47

Románia "két nagyszerű győzelmet aratott" az Európai Parlamentben (EP) azáltal, hogy a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) és az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) is úgy döntött, Laura Codruţa Kövesit javasolja az európai főügyészi tisztségre - nyilatkozta szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.


Ludovic Orban gratulált a PNL európai parlamenti képviselőinek, valamint az Európai Néppárton belüli "partnereknek" a Kövesi sikere érdekében tett erőfeszítéseikért.

"Romániának élnie kell ezzel az óriási eséllyel, hogy ilyen fontos európai tisztséghez juthat, amellyel növelheti befolyását és presztízsét az Európai Unión belül" - fogalmazott Orban.

A liberális pártelnök bírálta a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), amiért "rágalmazási kampányt folytattak" az európai főügyészi tisztségre pályázó román jelölt ellen, "elárulva" ezzel Romániát. Orban ugyanakkor felszólította a kormányt és a többségi koalíciót, hogy a kinevezési eljárás következő szakaszában hagyjanak fel ezzel a törekvésükkel, mert "legalább a tizenkettedik órában minden romániai politikai szereplő mozgósítására szükség van annak érdekében, hogy növeljük a román jelölt esélyeit a főügyészi tisztség megszerzésére" - tette hozzá.

Az Állandó Képviselők Bizottságában (Coreper) korábban megtartott szavazás kapcsán - amelynek nyomán Kövesit a második helyre rangsorolták a hármas listán - a PNL-elnök azt mondta, azt a voksolást nagymértékben befolyásolta a román kormány politikai állásfoglalása. "A kormány akkor - bár mindmáig nem ismerte be - arra utasította Románia képviselőjét, hogy a román jelölt ellen szavazzon" - nyomatékosította Orban.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot szerdán az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően. Kövesire a testület 26 tagja adta voksát, a francia Jean-Francois Bohnert 22, Andres Ritter német jelölt pedig egy szavazatot kapott. Hasonlóan rangsorolták a jelölteket az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT) kedd este tartott szavazáson: itt is Kövesi végzett az élen 12 szavazattal, Jean-Francois Bohnerre a testület 11 tagja, Andres Ritterre pedig egy bizottsági tag adta voksát. Minhárom jelöltet kedden hallgatták meg a két bizottság együttes ülésén.

A két testület javaslatát továbbítják az Elnöki Konferenciának és Antonio Tajani EP-elnöknek.

Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS