2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki nyerné az elnökválasztást, ha most vasárnap tartanák?

2019. február 28. 15:40, utolsó frissítés: 15:48

A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) lenne a legnagyobb támogatottsága, ha most vasárnap kerülnének megrendezésre a parlamenti választások, legalábbis ez derül ki az IMAS közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből. Az IMAS a kutatást az államfőválasztás esetében is elvégezte, de erről kicsit később.


Ha most vasárnap tartanának parlamenti választásokat, az IMAS adatai szerint a biztosan szavazók 16,2%-a szavazna a PNL jelöltjeire, míg a kormánykoalíció nagyobbik pártját (PSD) a szavazók 16%-a támogatná. A PSD-nek ez viszonylag nagy visszaesés a januárban mért adatokhoz képest, akkor ugyanis a szavazók 17,4%-ának élvezték a támogatását. A januári felméréshez képest az RMDSZ-nek is sikerült javítania a népszerűségén. Jelenleg 3,4%-on áll. Igaz, a kutatás +/-3%-os hibahatár mellett készültHa most tartanák az államfőválasztást?

Január óta Klaus Johannis államfő népszerűsége is nőtt, jelenleg 41,4%-on áll, így a jelenleg szóba jöhető elnökjelöltek közül ő számítana a legesélyesebbnek egy vasárnap megrendezésre kerülő elnökválasztáson.A felmérés szerint Johannis után a második legesélyesebb jelölt továbbra is Călin Popescu-Tăriceanu, aki január óta szintén népszerűbb lett. Az IMAS adatai szerint jelenleg 18%-on áll. Kelemen Hunor is javított a népszerűségén a januárihoz képest. Egy most vasárnap tartandó elnökválasztáson a szavazatok 1,5%-ra számíthatna az IMAS szerint, bár a hibahatár miatt ez az adat sem igazán releváns.

A jelenlegi államfő egyébként a PNL, USR és PLUS szavazók körében népszerűbb lenne egy most megtartott választáson, mint Dacian Cioloș és Dan Barna, a PLUS és az USR elnökei együttvéve.A felmérést 2019. február 1. és 21. között végezték, 1010 szavazásra jogosult személy megkérdezésével, a hibahatár +/-3%.

(europafm.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS