2022. október 7. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az olvasóink legszívesebben Winkler Gyulát és Oltean Csongort látnák az EP-lista első két helyén

2019. március 01. 13:24, utolsó frissítés: 16:11

Az olvasóink Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselőt és Oltean Csongor MIÉRT-elnököt helyezték az RMDSZ EP-listájának első két befutó helyére azon a szavazáson, amelyen az 5 EP-jelölt rangsorolására kértük őket.


A szavazógépet annak apropóján készítettük, hogy a Szövetségi Állandó Tanács pénteken dönt a jelöltek sorrendjéről. Az RMDSZ EP-listájáról reálisan az első két helyezett kerül be az Európai Parlamentbe a május 26-án szervezett EP-választásokon. Kelemen Hunor várhatóan pénteken 15 óra környékén jelenti be, hogy a Szövetségi Állandó Tanács tagjai milyen sorrendet állapítottak meg.A Transindex olvasói között meghirdetett szavazást Winkler Gyula nyerte, de nem sokkal előzte le Oltean Csongort. Úgy tűnik, a meglevő generációs hátrány ellenére Winklernek nagyon jól sikerült az online mozgósítás, bár ebben egy ideig Oltean bizonyult a legjobbnak. Mindkét politikus 1200-nál több igen szavazatot szerzett. Harmadik helyen Sógor Csaba, jelenlegi RMDSZ-es EP-képviselő végzett, negyedik Vincze Loránt FUEN-elnök, míg az utolsó Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelő ügyvezető alelnöke lett.

A pénteken 12-kor lezárt szavazás végeredménye:A szavazásban igazából sorrendet kellett kialakítani, így bárkit lehetett feljebb vagy lejjebb helyezni a listán, egy-egy szavazó pedig mind az 5 jelölt helyéről véleményt nyilváníthatott - valószínűleg nagyrészt ezzel magyarázható, hogy egy jelölt sem szerzett több pozitív szavazatot, mint ahány negatívat. A negyedik és ötödik helyen végző Vincze és Hegedüs nagyjából kétszer annyi "nem" szavazatot kapott a voksoláson, mint "igent".

Frissítés: Kelemen Hunor szövetségi elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a SZÁT döntésének értelmében Winkler Gyula és Vincze Loránt vezetik az RMDSZ EP-listáját. A teljes sorrend: Winkler Gyula, Vincze Loránt, Hegedüs Csilla, Oltean Csongor és Sógor Csaba.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS