2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Videoüzenetekben fejezik ki szolidaritásuk erdélyi kutatók az MTA Kisebbségkutató Intézete mellett

2019. március 03. 12:17, utolsó frissítés: 2019. március 04. 10:44

Erdélyi kutatók az MTA Kisebbségkutató Intézete mellett címmel Facebook oldalt hoztak létre erdélyi társadalamokutatással foglalkozó szakemberek. A kutatók az oldalon aggodalmukat fejezik ki az MTA átalakításával kapcsolatban, különös tekintettel arra, ami az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontján belül működő Kisebbségkutató Intézetével történik.

Az oldal létrehozásával kapcsolatos indoklásukban az erdélyi kutatók kiemelik, hogy az intézet számukra "fontos kapcsolódási pontot jelentett, és jelent ma is". Mint fogalmaznak, sokuk szakmai fejlődésében az intézet kulcsszerepet játszott. "Az MTA Kisebbségkutató nélkül nem lennénk azok, akik ma vagyunk. Összehasonlíthatatlanul kevesebbet tudnánk az erdélyi magyar közösség problémáiról" - írják.Az oldalon rövid videoüzenetek közzétételére biztatják a kutatókat, eddig Székely István Gergő politológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa, Toró Tibor politológus, a Sapientia EMTE Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszékének oktatója, Szabó Töhötöm néprajzkutató, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének oktatója, Sárándi Tamás történész, a Maros megyei Múzeum munkatársa és Kiss Tamás szociológus, a Kolozsvári Kisebbségkutató Intézet munkatársa tett közzé üzenetet.
Az év elején derült ki, hogy a magyar kormány érdemi egyeztetés nélkül a Palkovics László vezette magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium kezelésébe utalja a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét jelentő állami támogatásokat. A magyar innovációs minisztérium tervei között az is szerepel, hogy egyes intézeteket megszüntet és beolvaszt, feldarabolja az MTA kutatóinézet-hálózatát, és a gazdaságilag megtérülő alkalmazott kutatásokra és az innovációra helyezi a hangsúlyt. (hírszerk.)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS