2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A 7-es kormányrendelet ellen tiltakoztak Bukarestben és az ország több nagyvárosában

2019. március 04. 10:12, utolsó frissítés: 10:28

Bukarestben és az ország több nagyvárosában tüntettek vasárnap este az igazságügyi törvényeket módosító 2019/7-es kormányrendelet ellen.

A fővárosban körülbelül kétezren vonultak fel a Victoriei tértől az igazságügyi minisztérium székhelyéig, olyan jelszavakat skandálva, mint „Lemondani!”, „Igazságot, nem korrupciót!”, „Kövesi, ne feledd, mi a te pártodon vagyunk!”, „PSD, a vörös pestis”.

A tüntetők között felbukkantak az USR-PLUS választási szövetség önkéntesei is, akik aláírásokat gyűjtöttek a szövetség európai parlamenti jelöltlistájának támogatására.

A 7-es kormányrendelet ellen a bukaresti Nemzeti Színház több színésze is tüntetett vasárnap. A színház előtti tiltakozók között volt Victor Rebengiuc, Marius Manole és Mihai Călin is. A sajtó kérdésére azt nyilatkozták, elsősorban a bírák és ügyészek támogatására vonultak utcára. A kezükben tartott feliratokon Tudorel Toader igazságügyi miniszter lemondását, a 7-es kormányrendelet eltörlését, független igazságszolgáltatást követeltek.

A fővároson kívül az ország több nagyvárosában - Kolozsváron, Nagyszebenben, Iaşi-ban, Temesváron, Marosvásárhelyen, Besztercén - is tüntetéseket tartottak a kormánykoalíció és az igazságügyi törvényeket módosító rendelet ellen, ugyanakkor számos bátorító szlogen hangzott el Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészhez intézve.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS