2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Feltételekhez köti a kolozsvári élményfürdő megépítésének támogatását az RMDSZ-frakció

2019. március 06. 09:51, utolsó frissítés: 13:17

Egy élményfürdő megépítésének megvalósíthatósági tanulmányáról és a beruházás költségéről hozott határozatot kedden a kolozsvári tanácsosi testület. A beruházás becsült értéke 198,2 millió lej (áfa nélkül), az építési és összeszerelési költségek pedig előreláthatólag 125,5 millió lejt tesznek majd ki (szintén áfa nélkül).


A tanulmány mintegy 12 hektárnyi területre vonatkozik, amelyből mindössze 2,2 hektáron terülne el az élményfürdő belépővel igénybe vehető területe. Emellett egy 6,7 hektáros közpark kialakítása is a kedden megszavazott terv része. Egy következő fázisban további természetbarát parkrészek kialakítására is sor fog kerülni.

A tanácsülésen a város vezetősége részéről elhangzott: nehezen sikerült a beruházás számára egy olyan, önkormányzati tulajdonban levő telket találni, amelynek megfelelő a felülete, nem része a környezetvédelmi övezetnek, és a kellő infrastrukturális adottságokkal – vízellátás, megközelíthetőség – is rendelkezik. Elhangzott, a városvezetés évek óta próbálja beazonosítani a megfelelő helyszínt, de a Szamosfalvi és Dónát negyedi tervek sorra akadályokba ütköztek.

Az RMDSZ frakciója feltételekhez kötve támogatja az élményfürdő tervét, amely válaszként született a kolozsváriak egy évtizede jelentkező igényére.

„A beruházás támogatását a következő feltételekhez kötöttük: a bekötőút nyomvonala oly módon változzon, hogy a második szakaszban kialakítandó park megőrizze összefüggő jellegét, illetve helyezzék át a szabadtéri csúszdákat a lakóövezettől a lehető legtávolabb eső pontra. További módosításokra akkor nyílik majd lehetőség, amikor a konkrét elképzeléseket az általános városrendezési tervhez igazítjuk. Ennek jegyében várjuk mindazokat a javaslatokat, amelyek segíthetnek a beruházást biztosító terület jellegének megőrzésében” - közölte az RMDSZ kolozsvári tanácsosi frakciója.

A beruházás megvalósítását korábban civilek több ízben is bírálták, mivel a 2017-es kolozsvári részvételi költségvetés keretében megszavazott Keleti Park nevű projekt szerint a Tóköz-negyed és a Györgyfalvi-negyed között található, 60 hektárnyi területen egy védett övezet státusú közparkot kellene az önkormányzatnak létesítenie. A városvezetés korábbi ígérete és a szavazatok ellenére Emil Boc polgármester és Dan Tarcea alpolgármester egy teljesen más elképzelés szerint osztaná fel a területet. Azon nem egy, hanem legalább három különböző beruházás valósulna meg: a Therme cég által kivitelezett aquapark, egy újabb sportövezet, egy újabb lakópark és végül, a maradék 10-12 hektárnyi területen kapna helyet a negyedére csökkentett Parcul Est/Keleti Park is.

(közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS