2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

400 millió lejes kölcsönt vesz fel Kolozsvár önkormányzata

2019. március 06. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Legkevesebb 30 év alatt visszatérítendő kölcsönt vesz fel Kolozsvár önkormányzata, ellenkező esetben a város fejlesztését célzó több projekt ellehetetlenül. A felvett összeg felhasználása legközelebb két év múlva kezdődhet el, hiszen az idei költségvetésből olyan projekteket valósít meg az önkormányzat, amelyek már folyamatban vannak, idén vagy 2020 végéig fejeződnek be, áll az önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

A 400 millió lejes kölcsönből öt projektet valósítana meg az önkormányzat:

- a Transilvania Kulturális központ felépítését (amely többek között a Kolozsvári Filharmónia székházaként és koncertteremként szolgál majd) – 288 millió lej
- a Szentegyház/Iuliu Maniu utca 1. szám alatti, bal oldali Státuspalota felújítását – közel 11 millió lej
- a Szentegyház utca 3. szám alatti ingatlan felújítását – 7,2 millió lej
- a vasútállomás melletti, Mozdony/Locomotivei utcai felüljáró rehabilitálását, - 11,5 millió lej
- illetve a Fő tér 1-2. szám alatti ingatlanok felújítását – 20,4 millió lej.

„Kolozsvár folyamatosan nehézségekkel szembesül a beruházásainak finanszírozása tekintetében, ez az állapot elsősorban annak tudható be, hogy a költségvetési törvény előírásai miatt csökkent a város jövedelme és a jövedelemadóból visszaosztott összeg. 2017-hez képest 2018-ban 76,5 millió lejjel csökkent Kolozsvár költségvetése, 2019-ben várhatóan a 2017-es szintet éri el, miközben a működési költségek növekedtek és a minimálbér is emelkedett” – mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS