2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az MPP „nem áll fel” az RMDSZ EP-listájára

2019. március 06. 15:51, utolsó frissítés: 16:18

Tárgyalóasztalhoz ültek a Magyar Polgári Párt (MPP) és az RMDSZ vezető politikusai, hogy újra átbeszéljék a közelgő európai parlamenti választásokon való jelöltlista összeállításának eshetőségeit, írja az MPP szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye.

A szerdai, kolozsvári megbeszélésen a szövetség nemleges választ adott a polgári alakulat legutóbbi javaslatára is, elutasítva a koalíciós lista indításának lehetőségét.

„Sajnáljuk, hogy az RMDSZ elutasította a koalícióra vonatkozó javaslatunkat. Ezzel az volt a célunk, hogy maximalizáljuk az erdélyi szavazatokat, a lehető leghatékonyabban járuljunk hozzá a magyar kormány által indítványozott Kárpát-medencei nemzeti összefogás sikeréhez. Az RMDSZ EP-jelöltlistája nem tükrözi a romániai magyarság valódi igényét, és úgy tűnik, a szövetség elzárkózik attól, hogy a támogatókörén kívülieknek is lehetőséget adjon akaratuk érvényesítésére. A koalícióval azokat is megmozgatná az erdélyi EP-lista, akik nem szimpatizálnak az RMDSZ-el” – mondta a tárgyalást követően Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke.

Rámutatott, a koalíciónak ezúttal a választási törvény nem szabott volna gátat, hiszen az európai parlamenti választáson ebben az esetben sem változik a 5 százalékos bejutási küszöb.

Mezei János tudatja, az MPP elnöksége úgy döntött, az alakulat nem vesz részt a választásokon való induláshoz szükséges aláírások összegyűjtésében, és a kampányból is kimarad. Ennek ellenére arra biztatja a romániai magyarságot, hogy mindenki éljen szavazati jogával, vegyen részt a május 26-i választásokon, és az összmagyarság jövőjét tartva szem előtt, bölcs döntés után adja le voksát. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS