2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem indulhat az EP-választásokon az USR-PLUS szövetség

2019. március 07. 14:54, utolsó frissítés: 2019. március 08. 08:38

A Központi Választási Iroda (BEC) elutasította az USR és a PLUS arra vonatkozó kérését, hogy a két párt közös listán indulhasson a májusi Európai Parlamenti választásokon.

A BEC arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a politikai pártok nyilvántartásában sem az USR, sem a PLUS elnökeként nem jelenik meg Dan Barna, illetve Dacian Cioloș neve.

Dan Barnát még 2017 októberében választották meg az USR elnökének, Dacian Cioloș pedig idén februárban lett a PLUS elnöke, és mindkét fél kérte a bukaresti törvényszéken az elnökök nevének nyilvántartásba vételét, de ez idáig egyik párt esetében sem született erre vonatkozó végleges határozat. Erre hivatkozva a Központi Választási Iroda elutasította a USR PLUS 2020 Szövetség néven létrejött szövetség kérését, amely lehetővé tette volna, hogy közös listán induljanak az EP-választáson.Az eset kapcsán a pártszövetség kiadott egy sajtóközleményt, amelyben abszurdnak és antidemokratikusnak nevezik a BEC döntését. A pártszövetség vezetői ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy nem adják fel, és hogyha szükséges, akkor újra összegyűjtik az induláshoz szükséges aláírásokat, akár külön külön is.

„Ez egy politikai döntés, amely a Liviu Dragnea által létrehozott korrupt rendszer nyomására született. Az általunk benyújtott jogi dokumentumok nem számítottak, mint ahogyan a két párt törvényes döntései és a 14 ezer tag akarata sem. Nem számít az a 200 ezer aláírás sem, amelyet összegyűjtöttünk” - fogalmaz a közlemény.

A két alakulat úgy véli, igénylésüket azért utasították el, mert Liviu Dragnea „fél az USR PLUS 2020 Szövetségtől”, és az azt alkotó pártok minden kezdeményezésétől.

„A BEC mai döntése egy dolgot jelent: minden módon és minden eszközzel meg akarják akadályozni, hogy részt vegyünk a választásokon. (...) 1990 óta ez az első alkalom, amikor visszadobnak egy olyan jelöltlistát, amely a közvélemény-kutatások szerint a román állampolgárok mintegy 20 százalékának támogatását élvezi” - áll még a közleményben.

A BEC döntése nem végleges, a két párt megfellebbezi azt a legfelsőbb bíróságon.

Upadate: A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PLUS ne okoljon másokat saját inkompetenciája miatt - írja Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a Szociáldemokrata Párt (PSD).A nagyobbik kormánypárt arra reagált ezzel, hogy a két alakulat elnöke csütörtökön azt mondta, PSD-nyomásra utasította el a Központi Választási Iroda (BEC) az USR PLUS 2020 Szövetség jelentkezését az európai parlamenti választásokon való megmérettetésre.

A PSD szerint a BEC döntésének "szigorúan jogi természetű oka van", az, hogy a két alakulat nem tartotta be a törvényes lépéseket a politikai pártok jegyzékébe való bejegyeztetés kapcsán. "Ezt a jogi valóságot állapította meg a BEC széles többsége, beleértve azt az öt bírót is, akik a döntéshozó testület tagjai" - áll a bejegyzésben.

A PSD hozzáteszi, ha az USR és a PLUS úgy érzi, igazságtalanul jártak el velük szemben, bízzanak az igazságszolgáltatásban, éljenek a törvény adta fellebbezési lehetőségekkel, és védjék meg álláspontjukat. "Addig is azonban minden állampolgár felteheti magának a kérdést: hogyan kormányozná Romániát az USR és a PLUS, ha saját pártjaikat sem képesek úgy bejegyeztetni, ahogyan azt a törvény előírja" - fogalmaz a bejegyzés.

Update 2: Közzétette a Központi Választási Iroda (BEC) azt a csütörtöki határozatát, amellyel elutasította az USR PLUS 2020 Szövetség jelentkezését az európai parlamenti választásokon való megmérettetésre, arra hivatkozva, hogy az igénylést Dan Barna és Dacian Cioloş írta alá, noha a politikai pártok jegyzéke szerint nem ők e két alakulat hivatalos képviselői.

A pártok jegyzékében szereplő adatok értelmében - áll a határozatban - a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) Nicuşor Dan, a PLUS-nak pedig Raluca Daneş az elnöke, így e dokumentum szerint sem Dan Barnának, sem Dacian Cioloşnak nincs képviseleti joga.

(newsweek.ro, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS