2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mindenki segítene az SZNT-nek a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezése aláírásgyűjtésében

2019. március 07. 21:16, utolsó frissítés: 21:38

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői közös nyilatkozatban kötelezték el magukat a Székely Nemzeti Tanács által elindított nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést támogató egymillió aláírás összegyűjtésének a támogatása mellett.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezető tisztséget betöltő képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott meghívására vettek részt csütörtökön egy kolozsvári kerekasztal megbeszélésen.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben üdvözölték az Európai Unió Bíróságának csütörtökön közzé tett határozatát, melyben a bíróság megállapította, hogy az Európai Bizottság tévesen alkalmazta a jogot, amikor megtagadta a nemzeti kisebbségi régiók helyzetének javítására irányuló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

Hangsúlyozták: a bíróság is elismerte, hogy a Székely Nemzeti Tanács által tett kezdeményezés célja a polgárok részvételének bátorítása és az Európai Unió elérhetőbbé tétele volt. Azt is kiemelték, hogy az Európai Bizottság határozatával együtt a bizottság mellett beavatkozóként fellépő román állam ellenkeresetét is elutasította a bíróság.

"A résztvevők kijelentik, hogy közös érdek a kezdeményezés, ezért támogatni fogják annak az egymillió aláírásnak az összegyűjtését, mely a Minority SafePack sikere után immár egymás erősítéseként is lehetőséget biztosít, hogy ismételten az őshonos kisebbségek sorskérdéseit tegyük az Európai Bizottság és az Európai Parlament asztalára" - áll a közös nyilatkozatban. A dokumentumot az RMDSZ részéről Székely István ügyvezető alelnök, az EMNP részéről Zakariás Zoltán, az országos választmány alelnöke, az MPP részéről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az SZNT részéről Ferencz Csaba alelnök, az EMNT részéről pedig Mátis Jenő alelnök írták alá.

Örvendünk a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése perében született ítéletnek. Az RMDSZ által elindított Minority SafePack és az SZNT kezdeményezése erősíti egymást. Bízunk abban, hogy az Európai Bizottság következő döntése kedvező lesz, természetesen támogatni fogjuk az aláírásgyűjtést, amint erre sor kerül – nyilatkozta Kelemen Hunor csütörtökön. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS